Cetinjska filijala Uprave za katastar i državnu imovinu, kako se saznaje, odbila je zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske (SPC) “za ispravku pogrešno upisanog prava svojine” u listu nepokretnosti na Prestonicu Cetinje kao neosnovan, kao i zahtjev ove crkve za brisanje Prestonice iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine 1/1.

“Upis pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske ili manastira Svetog Petra Cetinjskog kao nosioca prava svojine 1/1 je neosnovan”, navodi se u rješenju koje je potpisala načelnica filijale Marija Borozan.

Podsjećamo, uoči održavanja sjednice Skupštine Prestonice 14. septembra, na kojoj se raspravljalo o građanskoj inicijativi za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, direktor Uprave za kastastar i državnu imovinu, Koča Đurišić obavijestio je gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kaščelana da se pred tom institucijom vodi nekoliko posupaka po zahtjevu Mitropolije crnogorsko-primorske, zbog kojih se, kako tvrdi Đurišić, ne može raspolagati imovinom Cetinjskog manastira od strane Prestonice, prenosi srbijadanas.

Zahtjev MCP je bio i da se pravo korišćenja ovog vjerskog objekta pretvori u pravo svojine.

 

Izvor: Nezavisne