Glavna turistička sezona za vlasnike turističkih brodova u Novom ispunila je očekivanja, međutim, nije uspjela da nadoknadi izostanak predsezone, budući da su posljednji u lancu uslužnog sektora kod kojih počinje sezona. Ostvarena posjeta varira od 40 – 50 % u odnosu na uporednu 2019. godinu.

Cijene izleta snižene su za 20%, a brodari se nadaju da će, u zavisnosti od vremena i gostiju, moći da rade još čitav mjesec. Izleti po zalivu su redukovani na 2 do 3 puta sedmično, dok do Rosa, Žanjica ili Njivica voze svakim danom, ali takođe po redukovanom voznom redu.

Flota izletničkih brodova Pajo, pod čijim imenom je deset plovila, ovog ljeta angažovala je polovinu kapaciteta. Predsezona je izostala, a veće interesovanje za izlete počelo je naglo, od sredine jula, kaže nam vlasnik brodova, Duško Sučević:

„Oko 40 dana radili smo baš dobro, ali je ova kiša proteklih dana učinila je da je oko 80% ljudi otišlo iz grada, dakle kao što je sezona naglo počela, naglo je i okončana. Redukovali smo broj vožnji, na svaki drugi dan kroz Boku. Radili smo ove godine sa 5 brodova, koje smo postepeno aktivirali. U avgustu jeste bilo posla i bilo je ok, dok smo maj i jun vozili po dva puta sedmično. Predsezonu ne možemo nadoknadit, ali 15 dana jula i avgust bili su odlični, na nivou 2019. Ali kad se ukupno sve pogleda, normalna sezona je izostala, na nekih smo 35-40% od onoga što bi bilo da je sezona „normalna“, ocijenio je Sučević.

Gosti su uglavnom bili iz okruženja, sa ex Yu prostora – Srbija. Bosna i Hercegovimna, Makedonija, koji, kako je naveo nijesu iste platežne moći kao Evropljani, zbog čega su i cijene izleta spuštene 20%.

„Nije jednostavno prodati izlete, jer čovjek kad dođe na more bez velikih finansija, mora da prespava, da se hrani, a da li će na izlet je upitno. Najbolje su se prodavali najjeftiniji izleti do Žanjica, ili autobuski do Dubrovnika“, naveo je Sučević.

On vjeruje da će sigurno raditi do kraja septembra, zbog unaprijed bukiranih aranžmana, a nada se da bi po neka vožnja mogla da bude realizovana i nakon 1. oktobra.

Flota izletničkih brodova Petar ovog ljeta aktivirala je svih 6 plovila – 5 brodova i gliser, koji su osim za dnevne zlete, bili rentirani i za rođendanske proslave i manje svadbe. Glavnom sezonom su zadovoljni, ispunjeno je više od očekivanog:

„Mislim da smo uspjeli da ostvarimo nekih 50% prometa kojeg smo imali u uporednoj 2019. godini, uključujući i narednih nekoliko dana post sezone. Špic sezona je bila dobra, ali fali pred i post sezona, kao i vožnji radnim danima“, ocijenio je vlasnik Vladeta Mirković.

Osim ustaljenih izletničkih tura po Boki, te vožnji do Rosa, Žanjica, Njivica, Plave špilje, dio flote iznajmljivali su za privatne ture – svadbe, rođendane, izlete….

„Sredinom jula je počeo intenzivan rad, sada smo na 30% kapaciteta, nadamo se da ćemo što duže biti u funkciji. Izlete po Boki radimo sada svaki drugi dan, dok do Žanjica idemo svaki dan“, dodao je on.

Cijene izleta za Novljane, domaće turiste, odnosno turiste iz regiona bile su snižene za 20%, dok su za strance ostale na nivou iz 2019. godine.

U obje flote cijene izleta po Boki iznosile su 20 eura odnosno 25 eura, dok se do Žanjica moglo za 10 eura, odnsono 15 eura, uključujući obilazak Plave špilje.

 

 

 

Izvor: Radio Jadran