Episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije služio je jutros u Hercegovačkoj Gračanici Svetu arhijerejsku liturgiju i pomen pjesniku Jovanu Dučiću koji se upokojio na današnji dan prije 72 godine.

„Rijetki su ovakvi dani kakav je današnji, u kome su sabrani praznici ulaska Hristovog u Jerusalim, Blagovijesti koje dolaze i vaskrsenja Lazarevog u kome iščekujemo  veliki hrišćanski praznik Vaskrs i u kome služimo pomen našem velikom pjesniku Jovanu Dučiću sa vječnim počivalištem u ovom divnom hramu“, istakao je u besjedi vladika Grigorije.

Naglasivši da su ovi praznici ujedno i poziv da vjerujemo i Hrista, u njegovu dobrotu i njegovu moć, vladika Grigorije je istakao da „mi i nemamo drugog spasitelja niti učitelja koji se pojavio u ovaj svijet, a da je mogao da da život čak i onima koji su mrtvi“.

Pozivajući se na Jevanđelje, u kome su opisana sva Hristova čuda, vladika Grigorije je podsjetio i na vaskrsnuće Lazarevo, kao i na Hristovo raspeće i vaskrsenje koje se uskoro proslavlja i koje se, kako kaže, sa radošću iščekuje.

Episkop Grigorije je, služeći ovom prilikom i pomen velikom srpskom pjesniku Jovanu Dučiću, istakao da je u staro antičko doba pjesnik mogao biti samo onaj ko je bogonadahnut, a da ga njegov život, njegova smrt, pa i sama sahrana na Crkvini čini posebnim.

„Iako ga ne slavimo kao Boga, niti kao svetitelja, mi danas slavimo Jovana Dučića zbog toga što je mnogo dobra činio ovome gradu u kome su, gdje god krenuli, njegovi darovi i njegovi tragovi, a sve to je radio zato što je bio bogonadahnut i time i nama poručio da i mi budemo takvi jer će nam se to vratiti“, istakao je episkop Grigorije.

On je na kraju, ispred Hercegovačke Gračanice, istakao da i u nedelju, na Vaskrs, očekuje još više vjernika u hercegovačkim hramovima i još više sunca sa hercegovačkog neba, kako bismo se u velikoj tajni ljubavi sjedinili sa Hristom.

Izvor: Nezavisne novine