Vaskrsenje Hristovo je osnova svega onoga što mi kao hrišćani jesmo, te je ono na taj način u temelju identiteta ovoga grada i ove zemlje. Ovim riječima vladika Grigorije obratio se juče u Sarajevu, svim zvanicama koje su povodom Vaskrsa stigle u Mitropoliju Dabro-bosansku. Pomirljivim tonom, vladika je rekao da poslije stradanja dolazi nova nada i nov život za srpski narod u Sarajevu.

“Vaskrsenje Hristovo ispunjava nas svjetlošću i osmišljava naše postojanje, a ovim prijemom želimo da bar dio te svjetlosti i smisla posijelimo sa svima vama, budući da cijenimo vaš doprinos našem postojanju i opstanku u ovom gradu i na ovim prostorima u cjelini”, rekao je vladika Grigorije, episkop zahumsko-hercegovački i primorski.

Gromoglasnim aplauzom ispraćena je topla dobrodošlica domaćina. Predstavnici vjerskih zajednica nisu se libili da po pravoslavnim običajima odmjere snage u lupanju vaskršnjih jaja. Saglasni su da su vjerski lideri učinili sve na pomirenju i da je sada sve na političarima.

“Ne možemo preuzeti odgovornost, to moraju političko-društvene strukture uraditi, mi ih možemo hrabriti, poticati, ali mi mjesto njih ne možemo raditi, mi možemo duhovnu energiju unositi u javnost i osobni život”, izjavio je Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

“Svi oni naši politički lideri koji se deklarišu kao vjerujući koji poštuju religiju kad bi mogli da se podsjete šta piše u svim našim svetim knjigama i da više urade za ljude u potrebi”, smatra predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, Jakob Finci.
Terminologija vladike Grigorija nije nepoznata ni prvom čovjeku grada Sarajeva Ivu Komšiću. Komšić priznaje da se svaki put složi u svemu što čuje od vladike.

“Na kome je on govorio uobičajeno, fino, pomirljivo, jer mi i ne možemo drugačije ovdje, mi moramo jedni druge podržavati i vrlo fino je rekao da je Hristovo vaskrsnuće dio identiteta Srba koji žive u BiH i ovom gradu”, rekao je gradonačelnik Sarajeva, Ivo Komšić.

O sve manjem broju Srba u Sarajevu danas niko ni riječi. Zvanice iz diplomatskog kora zadovoljni su slikom, ali i riječima koje su bile prilagođene prazničnoj atmosferi. Bh političari, danas su stajali zajedno rame uz rame, ali pomirljivi tonovi nije melodija koja se čuje u zajedničkim institucijama BiH.

 

Izvor: atvbl.com