Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије данас је поручио вјерницима да буду отвореног ума, срца и душе, да се ничега не плаше него да буду људи радосни, јер тако учи Свети Никола и наша Српска православна црква.

Честитајући крсну славу умировљеном владици Атанасију и свима који данас славе Светог Николу, владика Григорије је окупљеном вјерном народу у Манастиру Тврдош поручио да и упркос свим бригама које живот свакодневно производи, њихова срца треба да се обрадују радошћу благодати и радошћу коју нам доносе светитељи.
“Радујете се слободно и Дједа Мразу и не бојте се њега, јер је он направљен, и измишљен, и смишљен као нешто што је посљедица великог дејства милости и љубави Светог Николаја, кога данас славимо”, рекао је владика Григорије.

Владика је вјерницима рекао да када дођу у цркву не треба да буду плачљиви и тужни, напомињући да је и порука Јеванђеља да се радују и веселе јер их у Царству небеском чека заслужена “плата”.

“И данас када славимо Светог Николу и свете Јована Шангајског, Николаја Охридског и Жичког, немамо другог разлога него да се радујемо и веселимо. Зато су сви ови датуми од Светог Николе до Божића претворени у једну велику радост, весеље које нам је даровано од Господа Исуса Христа и Царства небеског”, рекао је Григорије.

Он је истакао да и ријечи Јеванђеља показују колико Исус Христос познаје човјека и истину нашег живљења на Земљи – да ћемо бити и гладни и жедни и да ћемо плакати у овом свијету.

“Али, он нам говори да будемо милостиви, да будемо чистог срца, јер ћемо као такви бити синови Божији”, рекао је владика Григорије.

Он је додао да је и наш Свети Николај, био устину човјек у свему овоме, и гладан и жедан правде. И да је сигурно плакао као човјек, смирен и сиромашан духом, био кротак, и као такав наслиједио земљу, освојио васељену и постао признат широм свијета, иако је рођен у маленом мјесту у Малој Азији и иако није био међу оним најзнатнијим епископима свога времена.

“То је велика утјеха за нас што у наше вријеме “има Светих Николаја, јер је то знак да људи у наше вријеме живе исто као и у вријеме Светог Николаја и у вријеме Христа, и да у наше вријеме људи требају да буду исти као што је Христос говорио у бесједи – да су људи сиромашни, да су гладни и жедни правде, да буду кротки, да је природно што плачу, али да ће бити и вријеме и да бива награда која долази одозго и награда која јесте – Царство небеско”, истакао је владика Григорије.

Он је рекао да је зато данашња слава тако свечана свуда у нашим домовима, црквама, душама и срцима.

“Зато је Свети Никола почетак годишње радости, тако је устројено и у црквеним књигама и пјесмама и тако је некако постављено. И зато наше душе и срца требају да буду радосни, иако имамо доста разлога за плач тугу, смирење и за све друго што сљедује из Христове Бесједе на Гори”,поручио је владика Григорије.

 

Извор: Срна