Posjeti pape Franje Sarajevu prisustvovaće 54 predstavnika Srpske pravoslavne crkve, koje će predvoditi Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, rečeno je juče u Sarajevu na konferenciji za novinare članova Organizacionog i crkvenog odbora za doček poglavara rimokatoličke crkve.

 

Prema do sada prikupljenim podacima iz Islamske zajednice, posjeti će prisustvovati 50 članova sa poglavarom Islamske zajednice Huseinom Kavazovićem na čelu.

Jevrejsku zajednicu predstavljaće 29 članova, sa Jakobom Fincijem na čelu, a katoličku delegaciju od 58 članova predvodiće vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Predstavnik pododbora za bezbjednost Irfan Nefić kaže da je delegacija iz Vatikana, koja je zadužena za bezbjednost pape, zadovoljna planom obezbjeđenja i svime što je do sada urađeno.

– Nema naznaka niti informacija da bi nešto moglo ugroziti ovu posjetu – rekao je Nefić.

Glavni tužilac BiH Goran Salihović rekao je na sastanku sa šefovima bezbjednosnih službi i žandarmerije Vatikana da operativna grupa za borbu protiv terorizma intenzivno radi kako bi posjeta pape Franje Sarajevu bila na najvišem nivou.

Šef Odsjeka za terorizam u Tužilaštvu BiH Dubravko Čampara rekao je da će za sve vrijeme posjete pape bezbjednosni štab biti u aktivnoj komunikaciji. Sagovornici su naglasili da će koordinisanom i zajedničkom saradnjom obezbijediti da posjeta pape prođe na najvišem bezbjednosnom nivou.

Izvor: Glas Srpske