Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da je pokajanje čudesan i spasonosan lijek da se duše i tijela obnove i spreme za put i susret sa Bogom.

 
Vladika Grigorije, koji je uoči julijanske Nove godine služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Trebinju, naglasio je da je veoma bitno imati vjeru, otvoriti srca i napraviti korak slobode i ljubavi.

 

“Takva je i služba služena – da bude na iscjeljenja duha i tijela, da bude na obnovljenje našega duha, na ispravljenje našega postojanja pred živim Bogom i da se pripravimo da naš svaki korak bude hodenje u sretanje NJemu, a on će uvijek biti tu da ide u sretanje nama”, istakao je vladika u besjedi.

Vladika Grigorije rekao je da je svaka nova godina i svaki događaj obnovljenje i da treba težiti sjedinjenju sa Bogom.

“U suprotnom ćemo nestati i nećemo uopšte postojati. Nestaćemo kao prah i pretvorićemo se u prah od koga smo nastali, a ako se sjedinimo sa njim onda ćemo biti kao i on, u neprestanom životu, ljubavi i jedinstvu”, naglasio je vladika Grigorije.

Ističući da je život pun posrtanja i odustajanja, vladika Grigorije je dodao da su ta posrtanja – naši grijesi.

“Za to je Bog dao čudesan i spasonosan lijek – lijek pokajanja, da se naše duše, srca, umovi i tijela, uvijek i iznova obnove i spreme za put i susret sa Bogom. Neizreciva je i neopisiva ljubav i milost Boga našega. U tome je tajna našega spasenja i neodustajanja od idenja u susret njemu”, rekao je vladika Grigorije.

Izvor: Srna