Njegovo preosveštenstvo episkop diseldorfski i njemački Grigorije rekao je da je najveća čast za pravoslavnog hrišćanina da bude u Crnoj Gori.

Najdivnije ovih dana, naglasio je on, jeste to što su pravoslavni vjernici u Crnoj Gori vratili dostojanstvo srpskom narodu u Evropi.

“Vi ste najživlja Crkva živoga Boga danas u Evropi”, rekao je vladika Grigorije tokom predavanje koje je održao u kripti Sabornog hrama u Podgorici o temi “Vjera i izazovi savremenog doba”.

On je objasnio da je Podgoricu došao da bi podržao episkope, sveštenstvo i vjerni narod u Crnoj Gori, te ujedno prenio im molitvenu podršku više od 600.000 srpskih pravoslavnih vjernika, čiji je nadležni episkop u NJemačkoj.

“Braćo i sestre ja sam došao samo iz jednog razloga – danas je najveća čast za svakog pravoslavnog hrišćanina, čoveka, da bude u Crnoj Gori. Bilo je i neko vreme kad smo mi, koji smo poreklom iz Crne Gore, prestali da se hvalimo time, ali sada je ponovo velika pohvala svakome ma gde da živi na svetu da se pohvali da je poreklom iz Crne Gore”, naglasio je vladika Grigorije.

Vladika je istakao da u Njemačkoj živi biše od 600.000 pravoslavnih Srba i oko tri miliona pravoslavnih hrišćana koji se dive borbi srpskog naroda u Crnoj Gori za najviše hrišćanske vrijednosti.

“Oni se dive vašoj borbi za slobodu, za civilizacijsko dostignuće koje je utemeljeno na hrišćanstvu, dive se i mole se. I prema tome nije moguće da mi budemo poraženi, jer ko je sa Hristom zna da Hristos pobeđuje”, napomenuo je vladika Grigorije.

Prema njegovim riječimo, niko više na Srbe na može da pokazuje kao na divljake, nego kao na ljude koji se dostojanstveno bore za pravdu, za hrišćansku pravdu i hrišćanske vrijednosti na hrišćanski način.

“To je velika nada za sve nas i zato sam morao biti večeras ovde kao episkop našeg naroda tamo, ali i kao neko ko je zahvalan vama što ste bili s nama kad nam je bilo teško u Hercegovini i u Bosni i u svim krajevima gde živi naš narod”, rekao je vladika Grigorije, koji je sinoć predstavio i novu knjigu “Gledajmo se u oči”.

Episkop diseldorfski i njemački Grigorije jutros treba da služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Izvor: Srna