Na današnjoj sjednici Vlade razmatran je set zakona u vezi povećanja plata radnicima u Srpskoj. Donesena je odluka o povećanju najniže plate na 540 KM.

U narednih sat ili dva zatražićemo posebnu sjednicu Narodne skupštine kako bi zakoni prošli proceduru do kraja maja i kako bi njihova primjena bila od 1. juna rekao je premijer Radovan Višković, dodajući da ima informaciju da će kolegijum Skupštine biti 24. Maja.

– Kroz set zakona Vlada se odriče 70 miliona KM koji će biti pretočeni u povećanje plata u javnom i privatnom sektoru – rekao je Višković.

Vlada Republike Srpske danas je razmatrala Zakon o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, Zakon o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture, te Zakon o platama zaposlenih u oblasti pravosuđa.

Najviše nesuglasica sa sindikatima bilo je u zdravstvenim sektoru, za platu od 800 maraka povećanje iznosi 8 odsto, za platu od hiljadu maraka 7,7 odsto, za platu preko 2.500 KM povećanje je 6,6 odsto, precizirao je Višković

– Primjećeno je da su dežurstva i prekovremeni rad u zdravstvu, bili manje plaćeni, i to je sada korigovano i biće plaćeno kao redovan rad – rekao je Višković.

Umanjenje od 70 miliona maraka u budžetu biće nadoknađeno rastom prihoda, tvrdi premijer.

Višković kaže da je bilo velikih zloupotreba koje se odnose na rad od četiri časa jer su ljudi koji su radili više prijavljivani na navedenu normu.

– Sada ćemo izmijeniti zakonska rješenje gdje će biti navedeno da radnici mogu biti prijavljivani onoliko koliko poslodavac smatra da treba, ali će obaveze biti plaćane u skladu sa najnižom platom – naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, biće povećan i neoporezivi dio ličnih primanja sa 500 KM na 700 KM. To će značiti povećanje plate za oko 20 maraka za one sa najnižim primanjima.

 

 

 

Izvor: Srpska info