Svi časovi treba da se održavaju uživo i nakon pandemije kovid-19, smatra većina mladih ljudi u BiH.

Tačnije, vjeruje to 54 odsto anketiranih u najnovijoj U-Report anketi, koju je u BiH proveo UNICEF, o tome šta mladi misle o budućnosti i svijetu nakon kovid-19 pandemije.

Oko 14 odsto mladih koji su učestvovali u anketi, istovremeno, smatra da svi časovi treba da budu onlajn, dok 32 odsto anketiranih smatra da nastava treba da bude kombinacija onlajn i uživo.

Pritom, najviše anketiranih, odnosno 44 odsto, pohađa srednju školu, dok su 22 odsto svih koji su odgovorili na pitanja studenti, a 14 odsto zaposleni. U ovoj anketi je učestvovalo više od 1.500 mladih u BiH.

Odgovarajući na pitanja o tome šta bi trebalo da bude prioritet za ulaganja države u postkovid scenariju, gotovo podjednak broj njih vjeruje da to treba da bude otvaranje radnih mjesta i mogućnosti – 34 odsto, kao i da to treba da bude kvalitetna zdravstvena zaštita za sve – 31 odsto. Uz to, oko 16 odsto ih smatra da bi to trebalo da bude borba protiv siromaštva i nejednakosti.

Zanimljivo je da gotovo trećina anketiranih nije zabrinuta kada pomisli na budućnost i prilike za zapošljavanje – 32 odsto, dok njih 31 odsto najviše brine to da će pronaći nekvalitetan posao. Istovremeno, čak 45 odsto anketiranih je prilično ili vrlo optimistično po pitanju šansi da nađe ili zadrži posao u struci koju preferiraju.

„U-Report“ je platforma u kojoj građani mogu učestvovati u anketama o raznim pitanjima registrujući se preko fejsbuk mesindžera ili vajbera, a trenutno ima oko 4.855 registrovanih reportera.

Izvor: Srpska info