Zdravko Čolić, jedna od najvećih zvijezda bivše Jugoslavije, rođen je u Sarajevu 30. maja 1951. godine. Njegove pjesme svi znamo, a uz čestitke se podsjećamo ključnih trenutaka njegove karijere koji su doveli do „fenomena Čola“.

Više ga je zanimao sport od muzike

Najpre je bio golman u juniorima sarajevskog „FK Želja”, ali se bolje snašao u atletici. Na jednom takmičenju je osvojio drugo mesto, odmah iza Nenada Stekića.

Prvi nastup i prvi pjevački honorar

Muzika mu jeste bila hobi i išao je u muzičku školu, a sa drugarima svirao i pjevao u parku. U drugom razredu gimnazije, na nagovor drugara Nedima Idrizovića, prijavio se za takmičenje pjevača amatera u Bijeloj. Pjevao je Lady Madonna od „Bitlsa” i osvojio drugo mjesto i svoj prvi pjevački honorar. Tako je sve počelo, piše RTS.

Prelazni period

Muzika odvlači prevagu i Zdravko se najpre priključuje grupi „Mladi i lijepi“, a 1969. godine prelazi u „Ambasadore“ čiji su članovi bili vojni muzičari. Pošto zbog svojih obaveza nisu mogli da odgovore na sve pozive za svirke Čolić i Slobodan Vujović osnivaju nove „Ambasadore“ i cijelo ljeto sa „Indeksima“ sviraju u Dubrovniku.

Uspjeh pjesme Plačem za tvojim usnama Zdenka Runjića koju su izveli na festivalu „Vaš šlager sezone“, privukao je pažnju Kornelija Kovača, koji poziva Čolića da postane pjevač „Korni grupe“ umjesto Dade Topića. U Beogradu ostaje pola godine i vraća se u Sarajevo da nastavi započete studije ekonomije.

Prvi hit i zvaničan početak solo karijere

Na festivalu „Vaš šlager sezone“ 15. aprila 1972. godine izvodi pesmu Kemala Montena Sinoć nisi bila tu koju je trebalo da otpjeva Josipa Lisac. Čolić osvaja treće mjesto publike i nagradu za interpretaciju. Nastavlja sa učešćem na festivalima širom Jugoslavije, a 1973. godine u Luksemburgu nastupa sa pjesmom Gori vatra na takmičenju za „Pjesmu Evrovizije“.

Hitovi koji su prethodili prvom studijskom album

Zdravko Čolić je objavio svoj prvi studijski album Ti i Ja 1975. godine, a do tada su već nastali hitovi koji su do danas neizostavni na njegovim koncertima – Bling blinge bling, Ona spava, Zvao sam je Emili, April u Beogradu, Ljubav je samo riječ, Zelena si rijeka bila.

Kada su se stvari otele kontroli

Poslije koncerta u Beogradu postaje očigledna magija koja se stvara oko Zdravka Čolića. Prilikom davanja autograma u „Jugotonovoj“ prodavnici u Beogradu 1977. godine, kordon djevojaka gubi glavi i lomi izloge u pokušaju da mu priđu bliže.

Sve ostalo je istorija koja traje do danas.

 

Izvor: RTS / Nezavisne