Falsifikovani proizvodi preplavili su tržište RS, a naizgled isplativa kupovina ima višestruko negativne posljedice jer, osim lošeg kvaliteta i opasnosti te robe po zdravlje potrošača, ugrožava proizvođače originala i šteti državi kroz smanjenje prihoda od oporezivanja i izdvajanja za borbu protiv te vrste kriminala.

 

Moderna tehnologija kojom se služe falsifikatori stavlja na muke ne samo inspektore koji vizuelnim pregledom nisu u mogućnosti da otkriju falsifikat, već i potrošače koji često kupujući neki proizvod za koji nisu ni svjesni da će umjesto originala dobiti dobro upakovanu kopiju. Jeftine kopije najčešće se nalaze u nelegalnom prometu, čime se izbjegava plaćanje poreza, a najlakše ih je prepoznati po cijenama koje su znatno niže od originala.

Iako se falsifikati mogu pronaći na sve strane, u Inspektoratu RS kažu da je posljednjih godina zahvaljujući čestim i rigoroznim kontrolama primjetan trend smanjenja nelegalne robe u prometu. Prema njihovim podacima, tržišna inspekcija je prošle godine zbog neposjedovanja odgovarajuće dokumentacije oduzela robu vrijednu oko 14.000 KM, dok je u 2008. njena vrijednost bila 544.000 KM. Inspektori su najviše kontrola obavili u prodavnicama, tržnim centrima, skladištima, fotokopirnicama, pijacama, prodavnicama autodijelova, podrumima pića i kineskim prodavnicama. Pod njihovom lupom najčešće su bili odjeća, obuća, nosači zvuka i slike, te alkoholna i bezalkoholna pića.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS “SWOT” Saša Grabovac kaže da najveću štetu zbog falsifikata trpe potrošači, koji kupuju proizvode sumnjivog kvaliteta i često opasne po zdravlje. On naglašava da se sa aspekta države šteta ogleda u smanjenoj poreskoj osnovici.

– Sasvim  je logično da će država ubirati manje prihoda od poreza na plagijat koji košta 30 KM nego na original koji se prodaje po cijeni od 150 maraka – kaže Grabovac i dodaje da se falsifikati vrlo često plasiraju posredstvom sivih kanala, što predstavlja dodatne probleme.

Akcija policije i inspektora

Policija i tržišni inspektori su prošle godine sprovodili zajedničku akciju zaustavljajući vozila na punktovima kako bi kontrolisali dokumentaciju robe koju prevoze. Pregledano je 645 vozila, a zbog neposjedovanja dokaza o porijeklu oduzeta je roba vrijedna 1.524 KM i izdata četiri prekršajna naloga u vrijednosti od 4.200 KM.

 

Adrese na kojima je obavljeno najviše kontrola

– prodavnice i tržni centri

– pijace i kineske prodavnice

– fotokopirnice i prodavnice autodijelova

– podrumi pića

 

Falsifikovana roba koja je najčešće u opticaju

– obuća i odjeća

– nosači slike i zvuka

– alkoholna i bezalkoholna pića

 

Izvor: Glas Srpske