Kada osjete prve simptome prehlade ili stomačnog virusa više od trećine Srba poseže za “bakinim kućnim lijekovima”, u Evropi u tome prednjače Nemci, dok se Italijani i Belgijanci u najvećem broju slučajeva oslanjaju na apoteku.

To je jedan od zaključaka petog Zdravstvenog izveštaja farmaceutske kompanije Štada, u okviru koje posluje Hemofarm, predstavljenog na međunarodnoj konferenciji u Berilinu u okviru projekta “Budućnost zdravlja”.

Studija je pokazala da se na “kućne” lijekove kao što su čaj od nane, pileća supa, đumbir, soda bikarbona ili flaša sa vrelom vodom najviše oslanjaju Nijemci (49 odsto), Poljaci (42 odsto) i Srbi (37 odsto).

S druge strane, za bakinim lijekovima najređe posežu Italijani (14 odsto) i Belgijanci (16 odsto), koji lijekove za prehladu ili stomačni virus pronalaze u apotekama, kao i Rusi koji su uvjereni da znaju koji im je lijek potreban i sami ga kupuju u apoteci, što čini polovina njih (49 odsto).

Većina ispitanika se savjetuje sa apotekarom kada kupuju lijek u apoteci, a o njegovim dejstvima najviše se raspituju Italijani (58 odsto), Španci (54 odsto) i Srbi (47 odsto).

S druge strane, o dejstvu i rizicima lijeka na internetu se najviše informišu u Rusiji (37 odsto) i Poljskoj (24 odsto), dok “dr Googla” u tom slučaju najrjeđe “konsultuju” u Francuskoj (10 odsto) i Belgiji (10 odsto).

Takođe, istraživanje je pokazalo da, kada osjete prve simptome nekog blažeg oboljenja, poput stomačnog virusa, pregled kod ljekara u najvećem procentu zakazuju Španci (38 odsto) i Belgijanci (24 odsto).

Studija sprovedena u devet evropskih zemalja među 18.000 ispitanika ustanovila je da se dva od tri stanovnika Evrope jos uvijek oslanjaju na klasičnu medicinu, a da najveće povjerenje imaju u Španiji (76 odsto), Velikoj Britaniji (76 odsto) i Belgiji (67 odsto), dok je u Srbiji konvencionalnoj medicini vjeruje 43 odsto ispitanika.

Istovremeno, svaki sedmi Evropljanin gubi ili nema poverenja u klasičnu medicine, navodeći da se zdravsteni sistem više bavi novcem nego zdravljem, a najviše ih je u Srbiji (24 odsto) i Rusiji (20 odsto).

Potpuno povjerenje u konvencionalnu medicinu ima 12 odsto Srba, a 31 odsto navodi da vjeruju klasičnoj medicini, ali se bez obzira na to o određenim temama informišu i edukuju na internetu.

Takođe, više od trećine ljudi u Srbiji (34 odsto) interesuje se i alternativne pravce u medicini kao što su akupunktura, homeopatija…

Prvo međunarodno istraživanje u ime Štada Arzneimittel AG sproveo je institut za istraživanje tržišta Kantar Health u devet zemalja – Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Rusiji, Srbiji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

U anketi su učestvovali ispitanici starosti između 18 i 99 godina.

Izvor: Nezavisne novine