Više od polovine malih i srednjih preduzeća, u kojima radi preko dvije trećine evropskih radnika, strahuju za opstanak u narednih 12 mjeseci, pokazuju rezultati istraživanja konsultantske kuće “Mekinsi”.
Anketa je provedena u avgustu, prije novog talasa virusa korona širom Evrope koji je primorao vlade da uvedu nove restrikcije i pokrenuo spekulacije o novim širim blokadama.

Rezultati su objavljeni u vrijeme kada je Međunarodni monetarni fond uputio apel da vlade pojačaju državnu pomoć kompanijama da bi im pomogle da prebrode pandemiju virusa korona.

“Mekinsi” je saopštio da više od 55 odsto kompanija u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španiji i Britaniji očekuje da će se zatvoriti do septembra sljedeće godine ukoliko im prihodi ostanu na sadašnjem nivou.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od 2.200 firmi.

U ovom trenutku jedna od 10 firmi male i srednje veličine očekuje da će proglasiti bankrot u narednih šest mjeseci.

Ekonomisti koje je Rojters anketirao prošlog mjeseca prognozirali su da će privreda evrozone porasti za samo 5,5 odsto sljedeće godine nakon pada za osam procenata ove godine, ali su upozorili da i taj umjereni oporavak može biti nedostižan ako virus nastavi da se širi.

Mala i srednja preduzeća definisana su kao kompanije koje imaju do 250 zaposlenih.

 

Izvor: RTRS