Hercegovina je krajem juna i početkom jula postala žarište virusa korona. Virus je najviše uzeo maha u Ljubinju, opštini koja do kraja juna nije imala nijednog oboljelog, kao i u Bileći, gdje je ranije registrovan samo jedan slučaj.

Ni Berkovići nisu prošli neokrznuto u novom talasu epidemije, pa nema opštine u Hercegovini gdje nije registrovan novi virus.

Dok su se u prvim mjesecima pandemije javljali sporadični slučajevi, a po mjesec dana prolazilo bez novooboljelih, sad svakodnevno raste broj zaraženih virusom korona.

Građani nedovoljno odgovorni

Najveći talas do sada potekao je iz fabrike ribe u Stocu i proširio se na tri hercegovačke opštine, Ljubinje, Bileću i Berkoviće, odakle, uglavnom ženska radna snaga, odlazi na posao u ovu fabriku. Širenju virusa, tvrde nadležni, doprinijela je i nedovoljna odgovornost građana. Osim zaposlenih oboljeli su i njihovi porodični kontakti, a u istočnoj Hercegovini bilo je i slučajeva obolijevanja zbog većih okupljanja građana, kao i uvezene infekcije iz Srbije.

Zbog velikog broja oboljelih, upravo kad su očekivali da će predahnuti u ljetnim mjesecima, kapaciteti trebinjskog kovid odjeljenja su prebukirani. Umjesto 27 pacijenata, koliko ima mjesta, na ovom odjeljenju za vikend je bilo 30 oboljelih. Svi pacijenti za koje nije bilo mjesta u trebinjskoj bolnici poslani su na liječenje u Foču.

Prema riječima Stanka Buhe, pomoćnika direktora trebinjske bolnice za medicinska pitanja, nijedan oboljeli nije bio na respiratoru, a starosna struktura je različita.

Među oboljelim i beba

-Uspješno se nosimo, jer smo regulisali da pacijente koje mi ne možemo hospitalizovati pošaljemo u u Foču, koja još ima kapaciteta da primi naše pacijente. Razboljevaju se i mlađi, uključujući i djecu, od kojih je jedna beba stara mjesec dana – navodi on.

Osoblje koje je zaduženo za kovid pacijente produžilo je radno vrijeme, jer nema dovoljno obučenog kadra za rad na ovom odjeljenju.

-Nemamo problem sa kadrom, ali nemamo dovoljno obučenog kadra, pošto do sada nismo imali toliku potrebu. Sada nemamo vremena za obuku, a do prije nekoliko dana nismo imali potrebu za novom obukom. Ne smijemo da mijenjamo obučene timove, jer ne možemo da dozvolimo da virus uđe među zdravstvene radnike, što bi bolnicu dovelo u ozbiljan problem – ističe Buha.

Krizni štabovi u najugroženijim opštinama, Ljubinju i Bileći, pooštrili su kontrole poštovanja preporučenih mjera zaštite, a rad ugostiteljskih i drugih objekata u Ljubinju je skraćen do 20 časova.

Puste ulice

U ovoj opštini su za desetak dana registrovana čak 54 slučaja virusa korona, a već nakon pojavljivanja prvih oboljelih Ljubinje je opustilo.

-Ljudi su počeli da se plaše sad kad se zaraza odjednom počela širiti u našem malom mjestu. Ulice su opustile, mjere se više poštuju – kaže jedan Ljubinjac.

Prvi slučaj zaraze u istočnoj Hercegovini pojavio se tek 9. aprila u Trebinju, a u maju je hercegovačko žarište bilo Gacko, gde se zbog rasta novooboljelih razmišljalo da se ne ukine policijski čas.

Šeranić danas u Trebinju

Do 4. jula u istočnoj Hercegovini potvrđeno je 206 slučajeva infekcije virusom korona, najviše u Ljubinju, Gacku, Trebinju i Bileći.

Od ukupnog broja zaraženih do sada je oporavljena skoro polovina, a preminule su četiri osobe.

U Trebinje danas dolazi i ministar zdravlja Alen Šeranić, koji će sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom uručiti medicinsku opremu trebinjskoj bolnici.

 

 

 

 

Izvor: Srpskainafo