Sa novim talasom epidemije virusa korona sve više Hercegovaca imunitet pokušava ojačati ljekovitim biljem, kojim je ovaj kraj jako bogat.

Nakon informacije koja je prije nekoliko mjeseci stigla iz Njemačke da se novi virus može liječiti slatkim pelinom i vrijeskom, prodaja ovih trava je porasla. Građani ne zaobilaze ni apoteke, gdje se kupuju različiti preparati sa cinkom, selenom, vitaminom D i C.

– Slatki pelin berem u okolini grada. Posljednje količine sam obrala u blizini rijeke Trebišnjice. Koliko god uberem proda se, kupuju i naši ljudi, a posebno Dubrovčani. Kad dođu na trebinjsku pijacu oni sve odnesu. Kupuje se i vrijesak i on je dobar za disajne puteve. I sama ga koristim, svaku veče se naparim na čaj od ovih biljki – kaže za Srpskainfo jedna  od prodavača ljekovitog bilja na trebinjskoj pijaci.

Jedina plantaža u istočnoj Hercegovini

Petar Mihić iz Ljubinja jedini plantažno proizvodi slatki pelin u ovom dijelu RS. Priznaje da je prodaja krenula prije dvije godine, a u posljednje vrijeme potražnja je veća nego inače.

– Otkako je procurila vijest da pelin liječi koronu zovu ljudi iz različitih krajeva. Pozivi, osim iz BiH, stižu i iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore. Kad se ova infomacija tek pojavila bilo je više poziva, sada je toga nešto manje, ali i dalje ima interesovanja – objašnjava on.

Petar je slatki pelin posadio prije osam godina, u početku je interesovanje za ovu jednogodišnju biljku bilo jako slabo, pa ga je delio rodbini i prijateljima.

Pelin uzgaja na površini od oko 8 hiljada kvadratnih metara. Za sada ne planira širiti proizvodnju, a nada se da, nakon vijesti o slatkom pelinu kao lijeku za koronu, neće biti pretjeranje proizvodnje, kao što se dogodilo sa “smiljomanijom” u Hercegovini. Ovo ljeto je bilo sušno, ali je roda ove  ljekovite biljke bilo.

– Zovu, uglavnom, starije osobe, a razlozi su različiti. Od liječenja i ublažavanja tegoba zbog zaraze virusom korona do jačanja imuniteta. Svi su do sada bili zadovoljni – kaže Petar.

On dodaje da su ga, nakon objave obećavajućih vesti iz Njemačke o istraživanju djelovanja slatkog pelina, kontaktirali i profesori iz Zagreba i Beograda i tražili da im pošalje uzorke kako bi se uključili u istraživanja, a proizveo je i manje količine eteričnog ulja.

– Organska proizvodnja i pažljiv izbor sorti garancija su da slatki pelin ima visok sadržaj artemisinina, glavnog ljekovitog sastojka ove biljke – objašnjava Petar, dodavši da će o njegovoj ljekovitosti za virus korona, ipak, struka dati posljednju riječ.

Građani prazne apoteke

Sa jesenjim danima i porastom broja oboljelih od virusa korona  u Trebinju, pojačana je i prodaja različitih vitamima i drugih dodataka ishrani u apotekama.

FOTO: DUBRAVKA ČOOVIĆ/RAS SRBIJA

Apotekari kažu da se i sa dodacima ishrani mora biti oprezan.

– Najveći problem je što se građani informišu posredstvom interneta šta im je dobro da ojačaju organizam. Takve stvari se ponekad kupuju bez potrebe i nekontrolisano, što nije dobro. Nije svaki dodatak ishrani potreban svakom čovjeku, a problem je i kako ga doziraju. Zato bih zamolila građane da se o tome raspitaju kod svojih ljekara ili apotekara, zavisno od stanja njihovog organizma, godina života, eventualnih bolesti.- upozorava farmaceut Zorica Tasovac.

Ona dodaje da, kao sa dodacima ishrani, i sa ljekovitim biljem treba biti oprezan, jer samo umjereno je i zdravo.

Ljekovitost slatkog pelina

Kesica slatkog pelina za čaj na trebinjskoj pijaci se prodaje po tri KM. Najčešća  pakovanja slatkog pelina kod Petra Mihića su od 100 grama, a kupci ga, uglavnom, naručuju na internetu. Petar kaže da su cijene pristupačne, a ne može ih porediti ni sa čim, jer je za sada jedini koji prodaje preparate od slatkog pelina iz stoprocentnog organskog uzgoja.

Slatki pelin se upotrebljavao u kineskoj medicini još prije dvije hiljade godina za snižavanje povišene tjelesne temperature, kod groznice i liječenja malarije. Uništava bakterije, gljivice, parazite i jača imuni sistem. Novija istraživanja pokazuju dobre rezultate i u liječenju karcinoma. Laboratorijski proizvod od ove biljke prodaje se kao lijek za malariju u Aziji, Africi i Evropi.

 

 

 

Izvor: Dubravka Čolović, Srpska info