Ponovo smo tu sa vama da vam popravimo nedjeljno predvečerje. Rubrika Vikend razglednica ovaj put obradiće jedan od bisera grčke turističke ponude, vulkansko ostrvo Santorini, smješteno u Egejskom moru koje je po veličini malo, ali po ljepoti toliko veliko da je glas o njemu obišao cijeli svijet.

Vjerujemo kako vam nije strana želja za novim, dalekim i nepoznatim, a tropske plaže, egzotični napitci, rijetke životinjske vrste i neke nove, naizgled teško dohvatljive kulture s lakoćom golicaju vašu maštu… Kako lokacijom i nije blizu grčkoj obali, na put do njega moraćete vjerovatno avionom. Da li vam je i za ovaj poduhvat potreban dobitak na lotu ili ga možda možete izvesti i bez toga, manje je bitno. Mnogo važnije je upoznati ovo čarobno mjesto, makar i kroz ovu reportažu.

santorini 2

Dragulj na jugu Egejskog mora je ostatak ostrva sačuvanog nakon jedne od najvećih vulkanskih erupcija u istoriji. Pijesak je nastao od stvrdnute lave raličitih boja, zbog čega je voda tamnija i toplija. Svjetlucavo bijele zgrade i jedinstven pogled na zalazak sunca već godinama čine Santorini jednim od najpopularnih ljetovališta u Grčkoj.

Snaga prirode svojim je vulkanskim djelovanjem učinila da se iz dubina Egejskog mora uzdigao jedan od najljepših bisera među grčkim ostrvima – Santorini. Prije otprilike 3600 godina velika je vulkanska erupcija stvorila prekrasnu kalderu; srednji dio ostrva potonuo je u dubine mora, ostavivši na površini 300 metara visoke klisure. Tajnovita kaldera budi maštu; oživljava romantične priče o izgubljenom gradu Atlantidi,  koji se možda nalazio upravo ovdje… Utisak  koji ostavlja predivan vulkanski kraj upotpunjuju ljubaznost domaćina, brojne plaže s crnim vulkanskim pijeskom uz čisto Egejsko more, hiljadugodišnja istorija i sela izgrađena na strmim klisurama s bijelo-plavim kućama svojstvenim cikladskoj arhitekturi.

santorini 4

Firá je glavni grad Santorinija i kao takva nezabilazna stanica na vašem putovanju iz snova. Radi se o gradu smještenom na zapadnoj strani ostrva, na vrhu litice iznad ruba drevnog vulkana.

Cijeli grad jedna je čarobna priča gdje možete uživati na svakom koraku. Ono što se nikako ne smije propustiti je šetnja do stare luke. Način razgledavanja možete sami odabrati, bilo da se odlučite za šetnju ili vožnju uspinjačom.

Večernji sati rezervisani su za šetnju do Firostefania, gdje ćete moći uživati u pogledu na cijeli grad i u prekrasnim zalascima sunca. Selo Imerovigli nalazi se odmah iznad grada na svega 20 minuta udaljenosti pješke. Imerovigli vam pruža jedinstvenu priliku kako biste mogli uživati u pogledu na vulkan i isto tako u zalasku sunca.

santorini 3

Pravoslavna crkva još je jedna lokacija koja se ne propušta. Radi se o pravom remek djelu ponovo izgrađenom nakon razornog zemljotresa 1956. godine. U gradu se nalaze razni muzeji kao arheološki, praistorijski i kulturni. Praistorijski muzej je zaista fascinantan budući da predstavlja jednu veliku kvadratnu sobu u kojoj se nalaze ostaci raznih iskopavaja poput oružja, vaza i pokućstva nekadašnjih vremena te figurica lijepog zlatnog kozoroga otkrivenog 1999. godine.

Za sve željne opuštanja na nekoj od plaža slijedi popis najpopularnijih. Kamara plaža je sigurno jedna  od njih, a nalazi se u neposrednoj blizini mjesta Kamari.  Pješčana plaža nudi obilje sadržaja poput restorana i kafića; Crvena plaža, poznatija kao Red beach, nalazi se u blizini starog sela Akrotiri i jedna je od najljepših, zahvaljujući crvenim i crnim vulkanskim stijenama.

santorini 5

Bilo šta od pomenutog da vidite, ako posjetite Santorini, nećete pogriješiti jer ovaj dom ljubavi i romantike oduševljava na svakom svom pedlju. Toliko pozitivnih vibracija koje bude leptire u stomaku rijetko ćete gdje pronaći zato ne čudi što su brojni zaljubljeni parovi odlučili da upravo ovdje stanu na svoj “ludi kamen”.