Foto: google.com

U okviru naše rubrike Vikend razglednica nastavljamo sa predstavljanjem zimskih planinskih destinacija u regiji. Iako su ljubitelji snijega i zimskih sportova odahnuli tek ovog vikenda, kada su u većem dijelu regije pale sniježne padavine mnogobrojne planinske destinacije su već mjesec dana unazad spremne za prijem turista.

Ovog vikenda predstavićemo Zlatibor, planinsku ljepoticu zapadne Srbije i jednu od omiljenih turističkih destinacija u Srbiji, ali i šire.

Zlatibor je jedna od mnogobrojnih planina u okviru Dinarskog planinskog sistema. Prostire se pravcem jugozapad-sjeveroistok. Dugačak je 30 kilometara, a širok oko 15. Najviši vrh je Tornik (1496m), a veoma je poznat i vrh Čigota (1422m). Najviši vrhovi su na jugu planine, a prema sjeveru visina se smanjuje. Zlatibor je poznat i po ljetnjem i zimskom turizmu, ali i kao klimatsko liječilište. Naziv planine potiče od rijetke vrste bora Zlatni bor,koji je stavljen pod zaštitu države. Na Zlatiboru ima dosta izvora, a među njima su i mineralni izvori.Ta voda je ljekovita za očna i kožna oboljenja i može da se pije.

Srednja godišnja temperatura na ovoj planini je oko 7,5 stepeni Celzijusa. Najhladniji mesec je januar, a najtopliji je avgust. Prosječna dnevna temperatura iznosi oko 18 stepeni. Ima oko 2000 sunčanih sati godišnje, a snijeg pada od oktobra do maja i u prosjeku se zadržava oko 100 dana godišnje.

zlatibor22

Ski centar “Tornik” nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 do 1.490 metara, i udaljen je 9 km od turističkog centra Zlatibor. Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat. Ski centar je opremljen sa šestosjednom žičarom, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, dva ski lifta tipa ”sidro”, ukupnog kapaciteta 2.400 skijaša na sat. Četri staze, Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene su sistemom za vještačko osnježavanje, tako da ovaj ski centar više neće zavisiti od vremenskih uslova.

U ski centru Tornik postoji i nova vrsta instalacije tzv. „tjubing“, koja, kao i sama žičara, može da se koristi i u ljetnjem i u zimskom periodu te pruža neizmerno zadovoljstvo i uzbuđenje svima koji odluče da je isprobaju. Ski centar je opremljen i dječijim igralištem i karuselom.