Foto: www.diamondtravelguide.com

U sklopu naše redovne rubrike Vikend razglednica ovog vikenda predstavljamo vam još jednu od najpoželjnijih destinacija zimskog turizma u regionu.

Ovoga puta predstavićemo Žabljak, ekološku prestonicu Crne Gore.

Zimi adrenalinska  igra u snijegu, ljeti kutak za kafu u dvoje. Na “ti” sa ugostiteljima, odmorite ovdje dušu od napete svakodnevice.

Gradić u podnožju Durmitora, gdje su „najljepše surovosti prirode“, privlači turiste iz svih krajeva svijeta. Sva sreća ako se let otkaže, pa mogu sebi da daju povoda za još jedan dan na Žabljaku. Smatra se gradskim naseljem na najvišoj nadmorskoj visini u Jugoističnoj Evropi. Tu, na 1450 metara nadmorske visine snijeg se zadržava i do šest mjeseci, a visina sniježnog prekrivača prelazi i dva metra.

Grudvanje, sankanje, skijanje i snoubord na stazama Durmitora, do kojih se od Žabljaka stiže žičarama i liftovima, dio su zimske ponude ovog mjesta. Ski staze na Savinom kuku, Štuocu, Javorovači uređene su za sve discipline. Najsmjeliji ljubitelji splavarenja spuštaju se Tarom čak i zimi, a ljeti je to obavezna rekreacija posjetilaca Žabljaka.

U samom gradiću prijatnu zabavu pružaju i kafići i hoteli, koji su često destinacija za doček 1. januara, najluđe noći u godini.

Naravno, neizbježno izletište za porodice je Crno jezero. O njegovoj kristalno modroj boji pisali su mnogi putopisci i pjesnici. Zimi ga prekriva ledena ploča, a ljeti se ugrije do 20 stepeni pa se u njemu može kupati.

Stihijski oblikovanu prirodu, veličanstvenu, prate i mitovi, narodna predanja o vilama, zmajevima, vragovima… Durmitor  je “postojbina” vojvode Momčila i njegovog krilatog konja Jabučila, kao i mitske ličnosti Marka Kraljevića.