Dosadile su vam turobne vijesti koje vas zapljuskuju iz medija … demonstracije, predizborna kampanja koja se zahuktava, loš standard, Rusi i Ukrajinci, sjednica ova, sjednica ona ? Imamo rješenje za vas. Naredne vikende družimo se sa vama ponovo u rubrici “Vikend razglednica”, ali poslije serijala koji je donosio fotografije sa nekih naših putovanja, a kasnije i zimskih centara regije ova rubrika će u narednom periodu biti koncipirana tako da svake sedmice donese priču o nekom egzotičnom dijelu kugle zemaljske. Koliko god bilo nestvarno nadati se sedmici na lotu ili nekom velikom iznenadnom dobitku koji bi nas odveo na neko od ovih mjesta, mišljenja smo da jedna lijepa foto priča sa ovakvom tematikom ne može nikome pokvariti raspoloženje u nedeljno predvečerje. Sigurno je i to da ako neznamo i ne poželimo, tamo sigurno nećemo ni otići. Ovako, sada maštamo, a sutra … ko zna?

sejseli  3

U današnjem izdanju donosimo priču o Sejšelima, egzotičnom arhipelagu Indijskog okeana:

” Kada bi se pisala knjiga o najdivnijem mjestu na svijetu, skrivenom od buke i vreve prenapućenih gradova, retke te knjige ispisali bi pričama o ostrvima skrivenim pod okriljem safirnog Indijskog okeana. Dakako, ta su ostrva Sejšeli, tačnije 115 ostrva iznimne ljepote i prirodnog bogatstva. Možda je najbolje reći – dobrodošli u netaknuti raj na zemlji!

Relativno nedavno otkriveni, na početku su pripadali francuskoj vlasti, kasnije britanskoj, ali danas su ponosni nosioci samostalne zastave, Sejšeli su nastanjeni tek nešto više od 250 godina. U tih dva i pol vijeka, prepoznati su kao odmor za dušu i mjesto koje još uvijek odiše prirodnošću i jednostavnošću. Ako ne vjerujete u ljubav na prvi pogled, ovdje ćete zasigurno promijeniti svoje mišljenje. Svakim ćete se danom nanovo zaljubljivati u svaku minutu provedenu na jednom od ostrva, netaknuta priroda nanovo će vas oduševljavati, a plaže će vam se činiti kao one iz nikad ostvarenog sna.

sejseliMožda najpoznatiji od svih ostrva jeste Mahé. To je ostrvo granitnog porijekla, iako je većina sejšelskih ostrva zapravo koralna. Ipak, najvažniji je zbog glavnog grada Victorie, a okuplja oko 90% stanovništva. Sav kulturni, privredni i politički život smješten je u ovom centru, a bogatstvo mirisa i ukusa, te razno tropsko voće na glavnoj tržnici melem su za sva vaša čula. Jedan od nacionalnih parkova na tom ostrvu jeste Morne Seychellois koji nudi pogled na svijet s najviše tačke ostrva. Vjerujte, isplati se malo pješačenja do tog vrha jer pogled koji se pruža kao da vam čitavu okolinu pruža na dlanu.

Slijedeći nacionalni park koji ostavlja duboke utiske jeste St. Anne Marine. Nalazi se tek nekoliko kilometara od glavnog grada, a djeluje kao neko bajkovito, morsko skrovište. Park se zapravo sastoji od šest ostrva čiju ljepotu najbolje možete doživjeti vožnjom brodom. Grebeni koji okružuju ostrva pomalo tajnovito otkrivaju ovaj morski svijet koji će vam uz upoznavanje lokalne kuhinje pružiti neopisivo zadovoljstvo što ste upravo Sejšele odabrali kao destinaciju za svoj odmor.

Osim Mahéa, veća ostrva su i Praslin i La Digue. Zbog neopisivo dugih plantaža kokosa, vanilije i cimeta zapitat ćete se nalazite li se možda usred začinskog raja. Uz to, prašuma koja se smjestila na Praslinu dom je vrlo rijetke crne papige, a nasuprot tome nalaze se plaže prošarane palmama. Coup de grâce je savršena kompozicija morem obrađenih kamenja smještena širom plaža na La Digeu. Kamen u ovom slučaju nije samo kamen, već nova situacija u koju ćete se ponovo zaljubiti.

sejseli  4Slike prirode gdje god vam pogled seže i sunčev odsjaj u bisernom moru toliko će se uvući pod kožu da će povratak u «civilizaciju» zvučiti sasvim nelogično. Velik broj biljnih i životinjskih vrsta ovaj tropski raj čine još nevjerojatnijim, a večere uz pogled na talase okeana zauvijek ćete pohraniti u vaša sjećanja.

(tekst: Moja Putovanja, V.K.)