Foto: Hercegovina Promo

Jedna od glavnih turističkih atrakcija u srpskoj prijestonici turizma, kako nazivaju Vrnjačku banju, jeste popularni “Most ljubavi”. Na ovom mostu u Vrnjačkoj Banji turisti i lokalni stanovnici stavljaju katanac na ogradu od mosta, u znak vječne ljubavi.Posjetili smo prošlog mjeseca Vrnjačku banju i saznali kako je nastala ova atrakcija.

Cijela priča o mostu seže u period pred Prvi svjetski rat, kada su se zavoljeli učiteljica Nada i srpski oficir Relja. Zavoljeli se i jedno drugom obećali. Bila je to ljubav o kojoj su svi pričali, koja je plijenila pažnju svih Vrnjčana. Ali, došao je rat sa svim užasima koje sobom nosi te srpski oficir Relja odlazi u Grčku na ratište. Odlazi da se više nikad ne vrati, ali ne zbog rata već zbog prelijepe Grkinje u koju se zaljubljuje te raskida zaruke sa Nadom. O njegovoj daljoj sudbini legenda ne kazuje ništa, ali zato Nadinu sudbinu zna svaki Banjčanin. Zbog prevelike tuge ona svakim danom kopni i naposlijetku umire, mlada i nesrećna.

Vjerovatno bi ova priča otišla u zaborav da Desanka Maksimović, po pričanju starih mještana, u jednoj od mnogobrojnih posjeta Vrnjačkoj Banji nije saznala za ovu tragičnu priču i inspirisana njome napisala jednu od svojih najljepših ljubavnih pjesama: Molitva za ljubav. Ispirsani ovom pričom mladi parovi su nastavili tradiciju „vezivanja“ svoje ljubavi postavljanjem katanca sa ispisanim imenom i imena svojih dragana na Most ljubavi, a ključeve simbolično bacaju u rijeku.

Srbija 2013 061