Ako raj postoji, onda su to – Maldivi. Nestvarno lijep arhipelag u Indijskom okeanu krase 1.192 mala i niska ostrva okružena koralnim sprudovima.

Ekskluzivnost Maldiva, zbog kojih su omiljena destinacija svjetskih bogataša i džet-seta, osim ostrva s palmama i prelijepim bijelim plažama, čine tirkizne lagune i koralni grebeni. U miru tropske prirode i klime vječitog ljeta uživanje je potpuno na napuštenim plažama sa blještavobijelim pijeskom i azurnoplavim morem i u izuzetnim hotelima visokog luksuza.
Republika Maldivi je najmanja država Azije, sa oko 350.000 stanovnika i površinom od 298 kvadratnih kilometara. To je i najmanja islamska država, ali i – najniža država na svijetu – prosječna nadmorska visina je samo jedan metar. Najviša tačka Maldiva je 2,4 metra visok brežuljak, a 14 ostrva u maldivskom arhipelagu je već iseljeno zbog erozije tla.
Stručnjaci procjenjuju da će nivo mora u ovom vijeku porasti za 53 centimetra, što bi značilo potapanje dobrog dijela blizu 200 naseljenih maldivskih ostrva. Maldivi već imaju poseban fond u kojem prikupljaju novac od turizma za kupovinu teritorija u inostranstvu i preseljenje stanovnika, ako im domovina potone.

Ova zemlja, takođe, nalazi se na putu azijskih cunamija, koji predstavljaju stalnu opasnost. Cunami je nanio ogromnu štetu ovoj državi, neka ostrva su totalno uništena, a veliki broj hotela je potopljen. Bilo je i žrtava. Na sreću, glavni grad Male, u kojem živi više od 30.000 ljudi, cunami je zaobišao.

Stanovnici Maldiva, bivše britanske kolonije, srdačni su, predusretljivi, ljubazni i dobrodušni. Mješavina su indijskih, arapskih i singaleskih (sa ostrva Cejlona) doseljenika.

Većinom se bave ribolovom, poljoprivredom i brodarstvom, a izvoz ribe i ribljih proizvoda čini više od 90 odsto prihoda države. U vrijeme ribolovne sezone polovina muškog stanovništva izlazi na brodovima u Indijski okean, među njima čak i mnogi dječaci. Na ostrvima rastu i banana, papaja, mango.

Stanovnici Mladiva nakon svakog jela par minuta žvaću list čudesne biljke sa prahom i uglavnom svi imaju lijepe i zdrave zube. Piju kokosovo mlijeko i svježe sokove iz mačetom prerezanih voćki koje uberu sa drveta.

Zvanični jezik je divehi, kombinacija arapskih, indijskih i engleskih riječi.

Iako ih brinu i klima i cunami, stanovnici Maldiva ponosni su na svoju čudesno lijepu zemlju, koja je jedinstven splet 26 atola utkanih u koralni lanac. Samo 250 ostrva je naseljeno, od čega ih je njih 88 pretvoreno u jedinstvena i ekskluzivna ljetovališta.

Zahvaljujući turizmu, koji je osnovna privredna grana, živi većina stanovništva. Prvi turisti na ostrva stigli su tek 1972. godine, kada je i počela ubrzana gradnja prvih rizorta. Maldivi danas raspolažu sa 35 odlično uređenih hotelskih rizorta u kojima godišnje uživa oko pola miliona turista.

Najpoznatija ostrva Indijskog okeana sunce obasjava tokom cijele godine. Kristalno čisto more i nevjerovatne plaže s bajkovitim zalascima sunca koje ostavljaju bez daha, učinili su da Maldivi postanu jedna od najtraženijih destinacija. Biraju ih, najčešće, mladi bračni parovi, ali i oni koji žele da u potpunom miru uživaju u čudesnoj nedirnutoj prirodi i ljepoti, daleko od buke i ljudi. Samo veća ljetovališta nude noćni provod, ali većinu turista na Maldive mami upravo činjenica da nema disko-klubova i zaglušujuće muzike.

Maldivi su poznati i po vjenčanjima. To je dio jedinstvene turističke ponude za sve zaljubljene parove koji požele da se vjenčaju i zakunu na vječnu ljubav, bosonogi, u ambijentu neopisive ljepote.

U posljednje vrijeme primjetna je najezda Rusa i Kineza, a u porastu je i broj turista iz Indije. Ima i Srba, od onih bogatijih koji uživaju u bogatoj turističkoj ponudi do radnika u turističkim podmornicama. Šansu da u zemaljskom raju uživaju, pa još i zarade, prepoznali su i srpski košarkaši koji igraju za nekoliko lokalnih klubova. Košarkaška liga ovdje traje mjesec i po dana. Od šest ekipa koliko se takmiči, dvije čine policija i vojska. Pravila dozvoljavaju da u svakoj ekipi budu i stranci (ali samo jedan u petorci) pa su tako naši momci pronašli način da uz solidnu zaradu doprinesu boljem uspjehu maldivske košarke, koja je još u razvoju.
Uz izuzetnu uslugu koja prvenstveno znači udobnost i diskreciju sva ljetovališta na Maldivima nude širok izbor jela i pića koji će zadovoljiti i najzahtjevnije ukuse. Iako su na meniju i internacionalni specijaliteti, grijeh je ne jesti egzotične plodove tek “ubrane” u moru.
U ponudi su najraznovrsnije vrste riba, a zbog specifičnog ukusa najbolje ih je spremati na roštilju, bez mnogo začina. Maldivske brze zakuske serviraju se s čajem ili kafom jedinstvene arome. Poseban doživljaj je romantična večera na plaži, i osim specijalitetima sto se tada ukrašava orhidejama.

maldivi vecera 3

Ostrvo je još ljepše i šarenije pod morskom površinom – kristalno čisto more i vidljivost od pedesetak metara svrstava Maldive među najpoželjnije ronilačke lokacije svijeta. Ljepota podvodne flore i faune na Maldivima privlači mnogo turista, a pošto je temperatura mora između 25 i 30 stepeni, uživanje u morskim ljepotama pravi je doživljaj. Sva odmorišta imaju profesionalne škole ronjenja s instruktorima kako za početnike tako i za iskusne ronioce, a čarolija je potpuna uz šarenilo podvodnog svijeta neobičnih oblika i boja. Nije rijetkost, takođe, viditi delfine, raže i manje ajkule kojih je u plićaku u izobilju.

U Maleu, glavnom gradu Maldiva, mogu se viditi mnoge kulturne znamenitosti ove ostrvske zemlje. Na svakom kutku su obilježja posvećena islamu. Najvažnije zdanje, čiji su zidovi ukrašeni su koralnim blokovima, jeste džamija Hukuru Miskij, sagrađena u 17. veku i u njoj se nalaze grobnice sultana, poznatih plemića i nacionalnih heroja.

U centru je Islamski centar – najpoznatiji arhitektonski spomenik Malea, sa zlatnom kupolom koja dominira.

Stanovnici Malea posebno su ponosni na palatu Muli-age, koja je bila predsjednička rezidencija sve do 1994, kada je sagrađena nova. Nacionalni muzej podignut je u Sultanovom parku i u njemu se nalaze predmeti koji svjedoče o istoriji i kulturi ove zemlje i njenog naroda.

6_-maldivi

Svetske hedoniste brinu ozbiljna predviđanja stručnjaka UN za klimu, prema kojima bi najkasnije do kraja vijeka nivo mora, uslijed otapanja polarnog leda, mogao da naraste za 60 centimetara, što za stanovnike Maldiva znači užasnu budućnost. Da bi opomenuo svjetske moćnike na problem laganog “nestajanja” njegove zemlje, predsjednik Maldiva, Našid, održao je prije nekoliko godina sjednicu vlade pod vodom i opomenuo da će ostrvo i svi njegovi stanovnici nestati ako se nešto ne učini protiv klimatskih promjena i da će susjednu Šri Lanku i Australiju pogoditi talas klimatskih izbeglica.

Stanovnici Maldiva izrazito su religiozni. Na plažama Maldiva zabranjeno je sunčanje i kupanje u toplesu. Novčane kazne su vrlo visoke – čak 1.000 američkih dolara! Neprihvatljivo je i van plaže šetati se u kupaćem kostimu. Za obilazak glavnog grada i ostrva naseljenih domaćim stanovništvom vodiči obavezno preporučuju pristojnu i skromnu odjeću koja pokriva ramena.

Zakoni koji se oslanjaju na islamsku religiju strogo zabranjuju drogu, unošenje alkohola u zemlju, oružje… Zbog strogih zakona stopa kriminala je niska.

maldivi 2

Lokalni restorani su jednostavni, sa drvenim stolovima prekrivenim kariranim plavo-belim stolnjacima. Ukras su nasmijani konobari koji uz dobrodošlicu nude lokalne specijalitete – morske plodove i kavabu (mali zalogaji od pirinča, tunjevine, kokosa i začina prženi u dubokom ulju).

Delikatesom se smatraju crveni jastog i tunjevina. Na jelovniku je obavezan i kokos, mango i pohovane banane. Mještani najčešće jedu pikantni kari s pirinčem. Na Maldivima ima samo ribe tako da se sva druga hrana uvozi. Alkohol se ne služi u svim restoranima.

Prizor koji se dugo pamti je trenutak kada se slijeće na ostrvo. Zadivljujuća plava boja mora i bungalovi ušuškani u vrtove palmi ostavljaju bez daha. Iako važi za jedno od najskupljih mjesta za odmor moguće je u ljepotama Maldiva uživati i sa (nešto!) manje novca. Od nedavno uveden je direktan let iz Istanbula do Malea. U ponudi se mogu naći jeftinije avio-karte već po cijeni od 560 evra. I naše agencije se trude da privuku što više srpskih turista pa se aranžmani van sezone mogu naći za 800 do 1.200 evra.

A od slietanja na Male potrebno je samo 15 minuta gliserom da stignete u raj na zemlji. Većina hotela su vile različitih kategorija, i sve su uređene u specifičnom stilu. Smještene su u laguni koja osigurava nezaboravne zalaske sunca.

Za one koji dolaze u svom aranžmanu, najjeftinije noćenje u nekom od rizorta je od 120 evra. Dnevni boravak u najskupljim apartmanima koji su “ukrali” dio mora, sa ličnim bazenom i đakuzijem, ličnim kuvarom i sobarima, u kojim odsjedaju moćnici iz svijeta politike, biznisa, filma i estrade, dostiže nevjerovatnih – 10.000 dolara. I više…

 

Izvor: Večernje novosti, Foto: Večernje novosti, Google.com