Foto: Wikimedia commons

Kranjska gora je turističko mjesto smješteno u podnožju Julijskih Alpi u Sloveniji, a od granice sa Austrijom i Italijom je udaljena podjednako – svega 6 kilometara. Dio je skijaškog područja Bohinj i ima pristup do 92 ski staze, a na par kilometara putem prema Italiji doći ćete na Planicu, jednu od svjetski najpoznatijih skijaškh skakaonica na kojoj se već godinama održavaju finalna takmičenja Svjetskog kupa.

Samo Kranjska gora izlazi na 20 skijaških staza, a adekvatan ski pass vam može omogućiti da skijate i na Bledu, Kobli, Krvavecu, Soriskoj planini, Starom vrhu i Vogel-u.

Pošto je riječ o planini sa relativno malom nadmorskom visinom, snijega nekad nedostaje, ali ima dovoljno topova za proizvodnju snijega.

Na samo dva sata vožnje od Kranjske gore nalaze se čak tri aerodroma, pa je odlična destinacija za vikend odmore i kraća zimovanja ukoliko ste u mogućnosti da koristite usluge avio-prevoznika.

Skijanje na stazama Vitranc nudi po nešto kako za početnike, tako i za iskusne skijaše. Većina staza prekrivena je vještačkim snegom, a ski liftovi mogu da prevezu i do 16 hiljada skijaša i bordera svakog sata.

Najzahtjevnije staze kakve priželjkuju profesionalci možete pronaći na planini Podkoren. Neobilježeni tereni za skijanje postoje na Karavanki, a najesktremniji su na Julijanskim Alpima.

Najzanimljivije staze su Dovska Baba, Bavhe i Vosca na Karavanki, dok su na Julijanskim Alpima Mojstrovka i Kotovo sedlo. U zimskoj sezoni na Zgornjesavka dolini održava se nekoliko važnih skijaških događaja. Svjetski kup u skijanju za muškarce i žene se održava ovdje već godinama unazad.

Što se provoda tiče Kranjska Gora je poznata kao destinacija u kojoj se nalaze brojna kazina, a najsofisticiraniji provod je u Grand Hotel Prisank u kom se nalaze Cajnica London i koktel klub Mannhattan. Dobar kockarski provod je i u Hit Casino-u i u kockarnici u Larix hotelu. U luksuznom okruženju možete igrati za slot mašinama i za stolovima.

Sama Kranjska Gora nalazi se na 800 metara nadmorske visine. U bogatoj zimskoj turističkoj ponudi osim dnevnog i noćnog skijanja možete da uživate u sankanju, klizanju na prirodnom ili umjetnom ledu, koristite usluge škola skijanja i bordanja, i uživate u brojnim drugim sadržajima koje ovaj turistički kraj nudi.