Foto: dreamland.rs

Kopaonik, poznat i kao “Krov Srbije”, je najveći planinski masiv u Srbiji i najpoželjnija zimska turistička destinacija, značajna i van zimske sezone.

U svom najvišem dijelu Kopaonik je nalik na kuću ravnog krova, te se taj dio ovog planinskog masiva naziva Ravni Kopaonik.

Na prostoru Ravnog Kopaonka na nadmorskoj visini od oko 1780 m smjestilo se samo središte njegovog turističkog centra. Najveći smještajni kapaciteti, među kojima su brojni hoteli, apartmani, vile, odmarališta i planinarski domovi nalaze se upravo u tom dijelu planine i pogodni su, kako za plitak džep, tako i za one koji žele komfor u hotelima sa pet zvjezdica. Tu su i prateći sadržaji, sportski tereni, bazeni, teretane, bioskop, trgovine, brojni restorani i klubovi. Kopaonik je planina zabave na snijegu, ali i provoda za one, kojima sport nije prioritet. Na Kopaoniku neki posjećuju noćne ski staze, a neki ispijaju piće u toplim lokalima.

Na Ravnom Kopaoniku smješteno je i skijalište sa preko 55 km alpskih staza i 18 km nordijskih, a ova planinska ljepotica ima skijaške staze pogodne i za početnike i za iskusne skijaše.

Najviši vrh Kopaonika je Pančićev vrh koji se nalazi na nadmorskoj visini od 2017 metara. Posljednja želja najvećeg srpskog prirodnjaka, Josifa Pančića, bila je da mu grob bude na ovoj planini.

Ukoliko želite osjetiti dio Srbije koji je najaktivniji tokom zimskih mjeseci Kopaonik je nezaobilazna destinacija. Iz pravca Hercegovine najkraći put do ove planine vodi vas preko Nikšića, Berana i Novog Pazara, a udaljenost od Trebinja je oko 350 kilometara.