Foto: Hercegovina Promo

Tokio (na japanskom 東京) jeste metropola — grad sastavljen iz više dijelova, koji se mogu smatrati gotovo zasebnim gradovima. Tokio se sastoji od 26 gradova, 6 gradića i osam sela koji su tokom vijekova srasli zajedno.

Prostire se na preko 2000 km² i obuhvata dva lanca ostrva koja se protežu do 185 km od centra grada. Takođe, podjeljen je na 23 opštine koje imaju svoje gradonačelnike i svoju upravu, a obuhvata i četiri nacionalna parka. Tokio je grad sa najviše stanovnika na planeti — u njemu živi više od 35 miliona ljudi, što je preko 50% više od ukupnog stanovništva bivše SFR Jugoslavije.

Iako zvanični podaci o tome ne postoje, Tokio se istovremeno smatra i centrom svjetske tehnologije i gradom koji se najviše približio prizorima gradova iz djela naučne fantastike.

Svakako da je avion jedino prihvatljivo prevozno sredstvo da stignete do prestonice Japana iz Hercegovine, a ukoliko se odlučite na ovo putovanje računajte na bar dva presjedanja i oko 16 sati provedenih u avionu. Kada se tome dodaju konekcijska čekanja na avionska presjedanja, vrlo je vjerovatno da će vam za ovaj put trebati i cijela 24 časa.

HP, april 2017.