Za tri i po godine, koliko postoji, Hercegovačka kuća u Trebinju izborila se za svoje mjesto i postala prepoznatljiva ne samo u regiji nego i šire.

Iako se u uslovima pandemije radilo drugačije, ipak to nije uticalo na rad ove kuće koja posluje u sastavu Agrarnog fonda grada Trebinja.

I pored ograničenog i drugačijeg rada – zadovoljni su poslovanjem u protekloj godini.

Tu se mogu pronaći tradicionalni hercegovački proizvodi. Bogata paleta gastro proizvoda, ali i domaće prirodne kozmetike, provlači brojne posjetioce, među kojima mnogi postanu čak i stalni kupci.

Turistima je ovo nezaobilazno mjesto u Trebinju. Manje ih je bilo prošle godine, ali su ipak proizvodi malih hercegovačkih proizvođača našli svoje kupce. Uspjeli su da poslovanje prilagode novonastalim uslovima i održe ga u obje kuće – ovoj u Trebinju i Hercegovačkoj kući u Banjaluci.

– Sve se dobro prodaje, sir pršut, vina, med, domaća prirodna kozmetika…Svi proizvodi mogu se kupiti i na drugim mjestima, i na pijaci, ali ovi su zdarvstevno ispitani u Institutu za javno zdravstvo – kaže Veselin Dutina.

Da dobro posluju govori i podatak da se uskoro očekuje otvaranje i u Istočnom Novom Sarajevu.

– Pioniri smo u ovom poslu u regionu. Prvi put se proozvođačima ponudilo nešto što je njima najneophodnije da za svoje proizvode imaju siguran plasman na tržištu – dodaje Dutina.

Broj kooperanata se povećava. Trenutno ih imaju 120. Jedan od njih, Nedjeljko Pažin, trebinjski pčelar, i njegova porodica, pčelarstvom se bave više od dvije decenije.

– Zveliki dio naših proizvoda preko hercegovačkih kuća u Banjaluci i Trebinju plasiramo kupcima, koji su sigurni u kvalitet. U Institutu ispitaju naše prozvode dvaput godišnje, kupci su sigurni u kvalitet, a nama je ostavljen prostor da povećamo proizvodnju s obzirom na to da nam oni prodaju veliku količinu – priča pčelar Nedeljko Pažin.

Porodica Pendo mali je odgajivač smilja i proizvoda od smilja, među kojima je i kozmetika na bazi ovog ljekovitog bilja. Ističu da su do kupaca stigli zahvaljujući upravo Agrarnom fondu grada Trebinja. Tako su svoj rad uspjeli da valorizuju.

– Čovjek kad počne sa nekom proizvodnjom misli da je najteži posao proizvesti nešto a onda se uvjeri da je najteži posao naći kupca, odnosno naći se na tržitu – navodi Ljiljana Pendo.

Hercegovačka kuća je dokaz da, kada se ideja uspješno realizuje, daje sjajne rezultate. U ovom slučaju zadovoljstvo je višestruko – zadovoljni proizvođači, zadovoljni kupci, donose posebno zadovoljstvo i dobre poslovne rezultate onima koji su ih spojili – Agrarnom fondu.

 

 

 

Izvor: RTRS