Vlada Republike Srpske objavila je listu više od 20 deficitarnih zanimanja koja budući srednjoškolci mogu da upišu. Oni koji se na to odluče dobiće stipendiju od 100 maraka mjesečno i besplatan prevoz.

Ako se neko od malih maturanata još nije odlučio koju srednju školu da upiše, lista deficitarnih zanimanja, mogla bi da im pomogne u donošenju odluke.

Najviše srednjih škola traži učenike za zanimanja bravar, električar, obrađivač metala rezanjem. Na tom spisku je i agroprerađivač. Na ovaj smjer upisuju jedno odjeljenje i u Poljoprivrednoj školi u Bijeljini.

– Prošle godine popunili smo to  zanimanje, a nadam se da će i ove biti tako – rekao je Zoran Despotović direktor Poljoprivredne i medicinske škole u Bijeljini.

Na spisku deficitarnih zanimanja su, između ostalih, i mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike. Učenici se za to mogu obrazovati u Banjaluci i Trebinju. U ova dva grada postoji još traženih zanimanja.

– Fasader i monter suve gradnje, moler, to su danas jako tražena zanimanja. A danas – sutra učenici mogu sami da osnuju firmu – istakao je Ljuban Bajić direktor Građevinske škole u Banjaluci.

Darko Rakić direktor Tehničke škole u Trebinju istakao je da je da će osnovati i kombinovano odjeljenje električar- elektroinstalater u kombinaciji sa mehaničarem mehatronike.

Na promotivnim filmovima, srednje škole predlažu učenicima i deficitarna zanimanja – mesar, ali i modni dizajner. Oni koji su to ranije upisali nisu se pokajali.

– Smatram da će se za ovu profesiju zainteresovati mnogi mladi , jer moda nikad ne izlazi iz mode – kaže Ružica Kuzmanović učenica Politehničke škole u Banjaluci.

Dragan Kovačević učenik Poljoprivredne škole u Banjaluci smatra da je izabrao dobar smjer.

A neku vrstu plate i prije kraja školovanja može da dobije onaj ko upiše deficitarno zanimanje. Za prvu godinu obezbijeđena je stipendija Vlade. Za ostale naknada kod poslodavca kod kojeg ide na zanat.

– Navedena zanimanja su potreba na tržištu rada i zbog toga je Vlada Srpske i za narednu školsku godinu obezbijedila mjesečne stipendije za deficitarna zanimanja od 100 maraka i prevoz od kuće do škole u trajanju nastavne godine – naveo je Mario Ćumurović načelnik za odnose sa javnošću Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Saša Trivić vlasnik preduzeća Krajinaklas navodi da je varijanta da djeca rade i da za to primaju naknadu bolja varijanta za rješenje problema.

Ovogodišnja lista obuhvata 23 deficitarna zanimanja u 33 srednje škole i 22 lokalne zajednice u Republici Srpskoj. Planirano je da bude upisano 756 učenika.

Izvor: RTRS