Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je u tuzlanskom Mejdanu u okviru četvrtog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo selekciju Finske rezultatom 31:19 i tako stigla na korak do prvog, istorijskog plasmana na ovo takmičenje.

Češka i BiH nakon jučerašnjih  pobjeda dijele prvo mjesto tabele sa po tri trijumfa i jednim porazom. Bjelorusija je treća s dvije pobjede, dok je Finska na posljednjem mjestu i bez bodova.

Za plasman na Euro nam je potrebna još jedna pobjeda, a moguće je da će biti dovoljan i jedna bod. Na Evropsko prvenstvo će se plasirati po dvije najbolje plasirane ekipe iz grupe te četiri najbolje trećeplasirane.

Rukometna reprezentacija Srbije izgubila je od Hrvatske u Zadru sa 27:23 (17:11) u utakmici četvrtog kola Grupe 2 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Hrvatska sada vodi u grupi sa sedam bodova i već je obezbjedila plasman na EURO, ispred Švajcarske sa šest, Srbije sa dva i Belgije, koja ima jedan bod.

Srbija u preostala dva meča prvo gostuje u Belgiji 12. juna, a četiri dana kasnije dočekuje Švajcarsku i za siguran plasman su potrebne najmanje dvije pobjede, uz trijumf Hrvata u Švajcarskoj.

Izvor: RTS, Klix.ba