Dobra vijest je da se iz dana u dan smanjuje broj oboljelih od korona virusa.

Јoš bolja da se prazne kovid odjeljenja širom Srpske, jer je sve manji broj pacijenata na respiratoru.

Ljekari intenzivne njege i infektolozi saglasni su da se nalaze na poluvremenu borbe sa virusom korona, sa željom da ne uđu u drugo poluvrijeme. Poštovanje mjera i vakcinacija i dalje su put do manjeg broja zaraženih i onih sa težom kliničkom slikom.

Na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Srpske i dalje je sve užurbano i radno – odaje se utisak da korona ne prolazi, ali to je zato što su sada na respiratoru pacijenti drugih oboljenja. Najteža bitka sa koronom na ovoj klinici odvijala se od oktobra do maja ove godine.

– Sve je to povezano sa izuzetnim naporom zdravstvenih radnika i bez kojih nema funkcionisanja zdravstvenog sistema, bez obzira kako su nam bolnice opremljene, ukoliko ova karika zakaže i bude pod znakom pitanja. Mi se sada nalazimo u takvoj situaciji kada je zdravstveni sistem pod mnogo manjim pritiskom – navodi Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Republike Srpske.

Dokaz bespoštedne borbe osoblja Klinike intenzivne medicine je pacijentkinja koja je kod njih 154 dana zbog kovid oboljenja.

– Ona je više od četiri i po mjeseca bila vezana za respirator i bila je u hroničnom odvajanju od respiratora i uspjeli smo nakon više od četiri i po mjeseca da je odvojimo od respiratora – kaže Kovačević, prenosi RTRS.

Ova priča treba da bude opomena da i dalje poštujemo mjere i vakcinišemo se, jer se nikada ne zna kada virus može da vrati snagu. Manji je broj pacijenata koji se upućuju prema Bolnici “Sveti Vračevi”, ali i onih koji su hospitalizovani.

Aleksandra Radojičić, infektolog u ovoj bolnici smatra da će kretanje ljudi tokom odmora napraviti problem krajem ljeta.

Bolnica Doboj liječi 21-og kovid pacijenta i takođe strahuje od jeseni.

– Na jesen očekujemo ponovno pogoršanje i porast broja oboljeli – navodi Svjetlana Adžić, načelnica Službe za epidemiologiju dobojske Bolnice “Sveti apostol Luka”.

Samo ako broj vakcinisanih i prokuženih u Srpskoj bude od 60 do 70 odsto opšte populacije možemo očekivati da smo na dobrom putu za mirnu i zdraviju jesen.

 

 

Izvor: Srpska info