Dok se mi oduševljavamo svakim kilometrom obnovljenog puta ili pokojim kilometrom auto-puta, često upitnog kvaliteta, napredne države prave infrastrukturne poduhvate poput onih iz filmova naučne fantastike.

Zapadna norveška obala oduzima dah od ljepote. Oblikovali su je glečeri, a neki od fjordova se prostiru dužinom od 200 kilometara. Trenutna situacija je takva da ako hoćete da pređete preko ovog dijela morate voziti 1.100 kilometara što bi vam u proseku oduzelo oko 21 sat.

Norveška vlada zbog toga radi na najvećem projektu infrastrukture u istoriji ove zemlje.

E39 prolazi od Kristiansanda na jugu do Trondhajma na sjeveru. Ruta prolazi pored fjordova i da biste je prešli morate se ukrcati na sedam feri broda.

Novi projekat će eliminisati potrebu da uslugama ferija praveći niz mostova i tunela kroz, preko i pod zemljom.

Pošto su mnogi fjordovi na putu bili previše široki i duboki za uobičajena rješenja anagažovan je čitav tim stručnjaka koji je našao rješenja koja podsjećaju na film naučne fantastike.

Procjenjeno je da će cijeli projekat koštati nevjerovatnih 43 milijardi dolara.

Prva faza je podvodni tunel Rogfast zahvaljujući kom će se izbjeći dva trajekta. Biće dug 26,7 kilometara i dostizaće maksimalnu dubinu od 392 metra pod morem. Rogfast će biti najduži i najdublji podvodni put na svijetu. Njegova izgradnja je već u toku. Biće završen 2025. ili 2026. godine.

Pogledajte nevjerovatan video kompletnog projekta E39.

Izvor: noizz.rs