U Trebinju su, na lokacijama u Starom gradu i djelimično na izletištu Studenac, u septembru i oktobru 2008. godine snimljeni dijelovi popularnog ostvarenja reditelja Zdravka Šotre “Ranjeni orao”, za koje je scenario urađen po istoimenom romanu poznate književnice Mirjane Jakovljević – Mir Jam, iz 1936. godine.

Film i istoimena serija  učinili su mnogo na popularizaciji Trebinja kao turističke destinacije, jer je danas takozvana “Anđelkina kapija” u Starom gradu jedna od posjećenijih lokacija u gradu pod Leotarom od strane turista iz regiona.

Radnja filma govori o romantičnoj priči dvoje mladih ljudi koji u svojoj ljubavi nailaze na mnoge predrasude. Cijela radnja je smještena u vrijeme između dva svjetska rata, koje mnogo više odiše sentimentalnošću i prefinjenošću od ovog današnjeg.

Serija i film su osim u Trebinju snimani u Beogradu i na Crnogorskom primorju. Iako se u originalnom romanu “trebinjski” dio radnje odvija u jednoj makedonskoj provinciji, reditelj Zdravko Šotra se ipak, odlučio za rodno Trebinje koje smatra kako kaže “jednim od najljepših krajeva gdje žive Srbi”.

Glavne uloge u “Ranjenom orlu” igraju Sloboda Mićalović, Ivan Bosiljčić, Sergej Ćetković i pokojni Marinko Madžgalj.

Neke od scena iz filma i serije pogledajte na linku:

HP, maj 2015.

HPSave