Pune dvije godine migranti haraju Hercegovinom. Od Albanije preko Crne Gore stižu u brda i vrleti, nema sela da u njega nisu zavirili.

Za devet mjeseci ove godine iz Hercegovine je vraćeno oko 1900 migranata. U zadnjih mjesec dana na udaru je opština Bileća.

Kako kažu graničari najveća najezda migranata je upravo na području oko graničnog prelaza Deleuša. Migranti pješke pređu sva brda, a prva na udaru su granična sela u opštini Bileća. Nakon toga kozjim stazama, kroz krš i preko brda migranti dolaze do Bileće, nakon čega se rasplinu po ostalim bilećkim selima.

Mještani u čudu i na mukama.. Mali je broj napuštenih kuća da neželjeni gosti nisu provalili u njih, u nekima su izazvali i požare. U hercegovačkim selima uglavom su stariji i zanemogli stanovnici. Žive u strahu.

“Na veliko vlada strah, ja se bojim i u mene kući da neće doći pa provaliti jer je kuća blizu ceste pa će doći i ući”, rekao je Mladen Kozjak, mještanin.

I bilećki načelnik pored svoje kuće na periferiji svakodnevno gleda migrante. Miljan Aleksić kaže da je ovo veliki problem i da nadležni u BH institucijama od njega okreću glavu. Ipak, on je našao rješenje.

“Imam tri rasna psa i oni su najbolja zaštita od migranata. Žalile Vam se sugrađani da imaju problema? Pa evo ovo selo, prolaze kroz njega, ulaze i spavaju u krmedarima, kokošarima, kradu kokoške. Bezobrazni su, jednog čovjeka su napali kamenjem”, istakao je Miljan Aleksić, načelnik Biljeće.

Pune ruke posla imaju policajci, u bilećkoj stanici policije kažu da svakonevno stižu prijave na migrante. Na mukama su graničari, stižu svukuda, a službenika fali u velikom broju.

“Pripadnici Granične policije vrše pojačane mjere u graničnom pojasu uz kadrovski manjak koji je evidentan 2017. godine. Sve snage su maksimalno angažovane, ljudima se ne znaju ni godišnji odmori, rade u vanredni uslovima, rade u teškim uslovima, jer svi znamo u kakvom se hercegovačkom kršu radi”, rekla je Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH.

“Evidentno je da je povećano kretanje migranata u posljednjih mjesec dana, najčešće su sela Vranjska, a tu su zaseoci Krstače, Todorići, Simojova gdje migranti u napuštenim kućama noćivaju i koriste ih za smještaj”, naglasio je Radoslav Kokolj, zamjenik komandira PS Bileća.

Baš u napuštenoj kući u selu Todorići, četrdesetdevetogodišnji Milorad Čomić u subotu je nakon sukoba sa desetak migranata ubio jednog. Tužilac Žarko Milić kaže da je obdukcija pokazala da je migrant čij identiten nije poznat upucan u oko, zna se i da će sutra biti sahranjen na groblju u Bileći. Čomić je sve priznao pa je pušten da se brani sa slobode.

Izvor: atv.bl