“Dječija nedjelja” obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra, a cilj manifestacije je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece, njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.U Gradskoj upravi Trebinja danas je održano druženje sa mališanima, sa kog je poslata poruka da su djeca bitan dio i ukras svakog društava.

Mališane iz svih trebinjskih vrtića,osnovne i učenike muzičke škole kao i mališane iz udruženja “Sunce nam je zajedničko” dočekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić. Povodom njihove sedmice dobili su i prigodne poklone od Gradske uprave.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kaže da je osnovni cilj da uputimo i naučimo djecu da postanu dobri ljudi, jer na njima svijet ostaje.

Već tradicionalno obilježavamo dječju nedelju. Ove godine je pod sloganom “Moja sedmica, moja godina” to treba da nam bude poruka, da ne obilježavamo sedmicu radi sedmice, nego radi cijele godine jer djeca ne traže puno, djeca traže samo pažnju. Mislim  da bez obzira na obaveze i na brzinu života koji je trenutno prisutan u Trebinju i  okruženju, moramo da izdvajamo vrijeme za djecu, kaže Ćurić.

Ovaj dan iz Gradske uprave smatraju kao simboličan i pozivaju da svaki dan, bude dan djeteta.

Hoćemo da napravimo presjek u odnosu na prethodne godine, da vidimo šta su potrebe danas a isto tako da znamo cilj tog, da znamo da ono što mijenjamo, mijenjamo sa ciljem i da znamo šta će biti u budućnosti, da bi djeca izrasla u ozbiljne i odgovorne ljude”, objašnjava Ćurić.

Djeca kažu da im je bilo predivno kod gradonačelnika i zahvaljuju se na prigodnim poklonima koji su dobili od Gradske uprave.

Lazar, učenik četvrtog razreda OŠ ” Vuk Karadžić” kaže da je poseban osjećaj posjetiti gradonačelnika povodom Nedjelje djeteta : Ovo mi puno znači jer nikada nisam bio kod gradonačelnika. Treba se malo više djeci pokloniti pažnje, morate da nam se posvetite, da nas saosjećate kako bi vam izjavili sve svoje probleme”.

Mališani su uz znak zahvalnosti donijeli simbolične poklone gradonačelniku, a bili su raspoloženi i da izrecituju  pjesme.

Kako je to izgledalo, pogledajte u snimku jednu od recitacija

 

Vesna Miljanović iz Udruženja “Sunce nam je zajedničko” kaže da svako dijete treba da ima ista prava, bez obzira na razlike i objašnava koliko za ovo udruženje znače ovakva druženja:

Znači puno, već je 20 godina kako postoji udruženje, svake godine smo sve viđeniji u gradu sa djecom, kod gradonačelnika i ostalih instituacija. To je bitno pogotovo što se u zadnje vreme stalno govori o socajalizaciji, ovo jeste pravo druženje koje pokazuje da smo mi svi jednaki, da imamo svi ista prava“, završava Miljanović.

Nedjelja djeteta se u Trebinju obilježava nizom kulturno-obrazovnih, rekreativnih, kulturnih i drugih manifestacija posvećenih djeci.

Djeca će sutra posjetiti Dnevni centar za stare, a u petak, 11. oktobra, biće održana centralna manifestacija u Kulturnom centru.

Inače, ​​​​​obilježavanje Međunarodne nedjelje djeteta predstavlja način da se ukaže javnosti na potrebu i obavezu poštovanja djeteta i na zaštitu dječijih prava garantovanih Konvencijom o pravima djeteta koju je 1989. godine usvojila Skupština Ujedinjenih nacija.

HP, oktobar 2019.