Zelengorski Vidikovac Borić na 1 470 metara nadmorske visine jedna je od najatraktivnijih i najposjećenijih tačaka Nacionalnog parka Sutjeska i kao magnet privlači turiste.

Sa tog mjesta, koje je dobilo ime po planinskom boru krivulj, dobro se vide planinski masivi Vučeva, Maglića i Volujaka, na koji se, prema Gacku, nadovezuje Lebršnik.

Ispod vrha Maglića, visokog 2.386 metara, lako se uočava najveća prašuma u Evropi – Perućica.

Desno od prašume, a podno Volujka, blista kanjon rijeke Sutjeske – Vratar, mjesto gdje je “herceg od Svetoga Save, knez drinski” Stjepan Vukčić Kosača ubirao porez trgovcima iz Dubrovnika.

Opština Foča se prostire na nadmorskoj visini od 376 do 2 386 metara, a 75 odsto površine je iznad 700 m.n.v. Sa vrhova planina, brojnih uzvišenja i brežuljaka pruža se izvanredan pogled na živopisan krajolik i pejzaže.

U NP Sutjeska i fočanskopj regiji postoje mnoge lako pristupačne pozicije i čarobni vidikovci. Među njima je i Dragoš sedlo, na oko 1 300 metara nadmorske visine.

Od Tjentišta do Dragoš sedla vodi prilično dobar makadamski put. Od parkinga na Dragoš Sedlu, stotinjak metara duga staza dovešće vas do Vidikovca. Ispod Vidikovca se odjednom otvara duboka, šumovita uvala, gotovo potpuno nepristupačna. U srcu te iskonske ljepote huči vodopad Skakavac stropoštavajući se u ponor sa preko 70 m visine. Na drugoj strani kotline se naglo izdižu kamene litice Volujaka, lijevo se izdiže najveći vrh Bosne i Hercegovine, Maglić, a desno, u daljini, preko kanjona Sutjeske, vide se vrhovi Zelengore. Pogled sa Vidikovca (Dragoš Sedlo) na Perućicu i vodopad Skakavac, ispunjava čovjeka zadovoljstvom.

Na putu od Tjentišta do Dragoš Sedla, par stotina metara prije parking prostora na Dragoš Sedlu, nalazi se početak pješačke staze koja vodi do vidikovca Beškita. Od glavnog puta do vidikovca Beškita potrebno je oko 20 minuta pješačenja.

Sa vidikovca, koji se sastoji od dva platoa međusobno povezana stazom, se pruža fantastičan pogled na Perućicu i dolinu heroja – Tjentište. Vidikovac se nalazi na nadmorskoj visini od 1 275 metara.

Vidikovac Prijevor udaljen je od glavnog puta oko 13 kilometara. Put koji vodi ka Vučevu, odvaja se lijevo, a put ka Prijevoru poludesno uranja u gustu šumu, da bi odjednom izbio na plato ispod samog vrha Maglića.

Iznad vas Maglić, a ispred se pružio čitav lanac vrhova – od Trnovačkog Durmitora, Studenca i Badnja na Volujaku i Zelengorskih visova u daljini. U ljetnim mjesecima, moguće je svratiti u katune na Prijevoru i jesti domaći planinski sir i kajmak uz hljeb ispod sača. Vidikovac Prijevor se nalazi na 1 668 m nadmorske visine.

Prijatnom stazom od jezera Donje Bare u dužini 400 m ide se ka ivici kanjona Sutjeske, i dolazi se do vidikovca Borić (1 680 m/n.v).

Sam vidikovac je smješten između Siljevice i Planinice, ali bez obzira što su ovi vrhovi viši od Borića pozicija mu je takva da dominantno „izlazi“ na oštru strminu prema Sutjesci odakle se vidi cijeli kanjon i planine Vučevo, Maglić, Volujak, prašuma Perućica, Dragoš sedlo i Prijevor, dolina Tjentišta, ostaci starih gradova Vratar i Vratac, kao i Kosman.

Uz navedene, u fočanskum ktraju i NP Sutsjeska poznati su vidikovci Gradac, Zlatni Bor, Dulin Brijeg, Vranovina i mnogi drugi, koji turistima oduzimaju dah.

Izvor: srpskacafe.com