Jedan od najljepših primjera osmanlijske arhitekture u Trebinju i čitavoj Bosni i Hercegovini je Arslanagića most, koji je od 1993. poznat i kao Perovića most.

Most je, kako se navodi, kao zadužbinu za svog poginulog sina u borbi sa Mlečanima , zgradio Mehmed-paša Sokolović 1574. godine, za vrijeme turske okupacije balkanskih prostora.

Prvobitno je bio izgrađen 10 kilometara uzvodno od svoje današnje lokacije na rijeci Trebišnjici, nad kojom danonoćno pozira i sa sebe pruža nesvakidašnji, jedinstven pogled na ovu hercegovačku ljepoticu.

Most je u to vrijeme bio značajan jer je predstavljao sponu između Novog (danas Herceg Novi) i Bosne, kao i sjevernih krajeva Hercegovine.

 

Kada su Turci 1687. godine potisnuti iz Herceg Novog, mnoge turske porodice su se iz ovog grada doselile u Trebinje. Među njima je bio i izvjesni Arslan-aga. On je dobio posjede istočno od Trebinja: na Zupcima, Necvjeću i Jasenu, te pravo da naplaćuje mostarinu preko mosta na Trebišnjici. Po njemu se, od tada, most naziva Arslanagića most. Na području oko mosta izgradilo se cijelo selo koje je dobilo ime po mostu.

Izgradnjom hidroenergetskog sistema na Trebišnjici Arslanagića most se našao 1965. godine pod vodom akumulacionog jezera, kao i cijelo selo. Po zahtjevu Zavoda za zaštitu spomenika kulture naredne godine nivo vode je spušten kako bi se most mogao ukloniti. Konačno je ponovo izgrađen 1972 godine u Trebinjskom naselju Gradina. Od 1993. godine most se naziva i Perovića most.

Kasnijom gradnjom šetališta uz obalu rijeke Trebišnjice koje vodi od centra grada uzvodno do mosta, Arslanagića most je postao svakodnevna destinacija mnogih Trebinjaca, kao i turista koji posjećuju ovaj grad.

 

Video:Dron.ba

Foto: Buhony

HP, februar 2020.