Već više od 15 godina, u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika, jedna kuća u Beogradu privlači posebnu pažnju prolaznika. Mnogi kažu da je i ove godine najljepše ukrašena u gradu, a čarolijom svojih svjetiljki i ukrasa unosi prazničnu radost među Beograđane.

Кuća porodice Tomić na Voždovcu i ove godine sija punim sjajem, podsjećajući nas da je vrijeme praznika. Iako je prebolio koronu, kao i velik dio njegove porodice, Vuk Tomić nije iznevjerio dugogodišnju tradiciju i svoj dom odjenuo je u praznično, svjetlucavo ruho. Кaže da nam u teškom vremenu svaka pozitivna misao i lijepa stvar pomaže da se osjećamo bolje.

– Stvarno imamo svi dosta veću misao na umu od radovanja praznicima, ali mislim da negde zaslužujemo da se malo nečemu i radujemo, da se nečemu nadamo, posebno najmlađi – rekao je Tomić.

Svake godine kuća je ukrašena drugačije, a ove godine ukazuje na toplinu porodičnog doma i suštinu praznika.

– To je ova zelena grančica, u našem pravoslavlju naravno poslije dolazi badnjak, ali zelena grančica, crvene i zlatne kugle – crvena kao boja, simbol i radosti i nekog prosperiteta i svega, tako da sam se negdje držao tih osnovnih motiva, sa idejom da se vratimo samoj suštini i korijenima – dodao je on.

Vuk nije štedio sijalice da stvori ovu prazničnu čaroliju, koja oživi sa prvim mrakom.

– Ima ih 20.000 sigurno, sad ja sam to davno prestao da brojim jer sam uvijek nekako želio da napravim neki novi prizor, ali ima tu dosta – u stotinama metara rasvejte, i nekako je meni uvijek najvažnije da je to neki novi doživljaj – smatra Tomić.

Zbog pandemije je izostalo tradicionalno svečano paljenje lampica, uz muziku i vatromet, ali to ne smeta prolaznicima da zastanu, uživaju u prizoru i uslikaju fotografiju za uspomenu.

Vuk Tomić od djetinjstva uživa u pravljenju prazničnih dekoracija, a nada se da bi ova mogla biti predznak da je blizu svjetlo na kraju korona-tunela. Želja mu je da ljudi prepoznaju njegov trud kao čin ljubavi i pozitivne energije, koju je želio da podijeli sa drugima.

 

 

Izvor: RTRS