“Da su u moje vrijeme postojale kladionice, imao bih para kao Bil Gejts”

Izvor: Nezavisne novine

Žrijeb Svjetskog prvenstva u Brazilu garantovano je namješten, rekao je Velibor Džarovski, poznat kao kralj balkanskih fudbalskih namještaljki.

Čovjek koji je za vrijeme postojanja bivše Jugoslavije namještao pobjednike muzičkih festivala, izbore za mis, te utakmice, ističe da je “svakome i malo upletenom u prljavi posao jasno da žrijeb za naredni Mundijal nije regularan”.

“U najlakšoj grupi su Švajcarska, jer je Sep Blater, predsjednik FIFA, Švajcarac, kao i Francuska, zato što je Mišel Platini, predsjednik UEFA, Francuz. Za protivnike u Grupi E dobili su slabi Ekvador i još slabiji Honduras. Mislite da je to slučajno? Ne, nije. Žrijeb je milion posto namješten”, kazao je Džarovski.

Na pitanje kako je moguće namjestiti žrijeb na tako visokom nivou, odnosno kako može tako nešto da tvrdi bez čvrstih dokaza, Džarovski je imao jasan odgovor.

“Ništa lakše! Jedna kuglica bude malo toplija od drugih, i eto. Ili neka bude malo teža, i to je to. Znam kako se to radi, jer sam mnogo puta namještao žrijeb Kupa Makedonije, kako bi moj Vardar dobivao slabijeg protivnika. Ako me pitate kako mogu tako nešto da tvrdim, pitam vas zašto balkanske reprezentacije koje će igrati na SP, BiH i Hrvatska, nisu u laganim grupama? Jasno, zato što nemamo lobi i svoje čelnike u UEFA i FIFA”, rekao je on.

Džarovski, koji je organizovao oko 5.000 koncerata muzičara raznih profila, 1988. je bio uhapšen u Splitu zbog sumnje u namještanje 12 utakmica u ligi bivše Jugoslavije. Međutim, pušten je na slobodu nakon što sud nije prikupio dovoljan broj dokaza.

“Dokazati namještene utakmice, žrijeb i muzičke festivale veoma je teško. Zato sam dugo u ovom poslu. Bilo je situacija kada je bilo gusto, ali uvijek sam izlazio kao pobjednik. Dva puta pucali su na mene, jednom u Priboju, drugi put u Tuzli. Oba puta je trebalo da namjestim utakmice Vardara. U Priboju sam čovjeku na petom spratu dao novac da namjesti utakmicu, a kada sam izašao iz zgrade, pucali su na mene. Imao sam sreće i tada i u Tuzli”, izjavio je Džarovski.