Kada su prošle godine slavni “Guano Apes” doputovali na “Jelen Demofest”, značaj ovog festivala bio im je veoma jasan.

Upravo je njih, 18 godina ranije, među zvijezde lansirala pobjeda na jednom demo takmičenju. Takav razvojni put, međutim, nije karakterističan samo za stranu rok scenu.

 

 

Punih 18 godina nakon što su nesrećna dešavanja naglo prekinula tradiciju pretvaranja anonimnih bendova u rok legende, “Jelen Demofest” je postavio veliku binu u srce Kastela, upalio svjetla, odvrnuo pojačala i ponovo prepustio pozornicu nekim novim klincima. Kako dosadašnji pobjednici poput “Threesome” i “M.O.R.T.” sviraju širom planete ili prikupljaju stotine hiljada pregleda na YouTube kanalima, a učesnici kao što su “Irie FM” i Artan Lili osvajaju nagrade po Evropi ili postaju najtraženiji izvođači u regiji, čini se da nove muzičke zvijezde stasavaju upravo u Banjaluci.

Mnogi veliki bendovi bivše Jugoslavije su privukli pažnju na sebe baš na festivalima za neafirmisane izvođače. Među prvim bendovima koji su sa festivalskih postolja potisnuli šlager pjevače bili su “Leb i sol”. Izreka “važno je učestvovati” dobija svoju muzičku potvrdu. Takmičari neobičnih naziva “Galija” i “Atomsko sklonište” ne uspijevaju da pobijede u finalu takmičenja u Subotici, ali zavređuju veliku pažnju, koja prvima donosi nagradu na narednom takmičenju, a drugima fanove širom države.

Posljednje godine sedamdesetih, šansu i publicitet na velikom festivalu u Opatiji dobija mladi sastav “Riblja čorba”, dok drugdje “Pekinška patka” osvaja nagradu publike.

Prva godina osamdesetih obilovala je do tada nepoznatim talentima, pa se dešava da na istom demo takmičenju prvu nagradu uzima grupa “Film”, drugu “Šarlo akrobata”, a treću “Idoli”. Važnost izlaska na veliku scenu, bez obzira na priznanja, još jednom je dokazana 1986. Tada je član ovogodišnjeg “Jelen Demofest” žirija Mladen Tomić, sa grupom “Bas dans”, osvojio demo takmičenje, ostavivši praznih šaka rivale u finalu “Van Gogh”, koji su, ipak, znali kako da iskoriste pažnju rok javnosti.

Godine 1988. “Psihomodo pop” je na stranom terenu stekao slavu. Prošavši kroz konkurenciju od 600 bendova, našli su se među finalnih šest na holandskom festivalu “Grote prijs of Netherland”, nakon čega su postali MTV zvijezde. Na “Zagreb festu” je nagrada za najboljeg debitanta uručena neobičnom dečku po imenu Dino Dvornik, čime je jugoslovenska fank scena dobila svoju ikonu. Ta 1988. je bila i godina prikupljanja iskustva za početnike koji su se zvali  “Laufer” te gledaoci od Vardara do Triglava upoznaju Damira Urbana.

10 stvari koje treba da znate prije dolaska na “Demofest”

  1. 40 bendova i šest nagrada
  2. Besplatan ulaz i ograničen broj posjetilaca
  3. Betoni kao sredstvo plaćanja unutar Kastela
  4. Muzički dokumentarci i promocije knjiga
  5. Izložba fotografija
  6. Besplatan “Jelen Demofest Taxi”
  7. Akcija recikliranja otpada
  8. Živa biblioteka
  9. Popart market

Izvor: Nezavisne novine