U Herceg Novom večeras će biti otvoren 51. Praznik mimoze, a tokom mjesec dana trajanja manifestacije biće organizovana 73 programa, od kojih 54 zabavna i kulturna i 19 sportskih.


“Gradska muzika, Mjesna muzika Đenović i mažoretke defilovaće od Trga Nikole Đurkovića do Igala, gdje će od 20.00 časova uslijediti svečano otvaranje i potom koncert regionalne muzičke zvijezde Lepe Brene”, saopšteno je iz opštine Herceg Novi.

U saopštenju su ističe da se u Herceg Novom zbog ove manifestacije “traži krevet više”, da nema slobodnog mjesta u hotelima i da je “prvi vikend prebukiran”.

“Tome je doprinio dobar marketing i uspješan Karavan mimoze, a pun pogodak je bilo i to što je Praznik mimoze odgođen za 15 dana”, rekao je predsjednik opštine Stevan Katić na konferenciji za novinare kojom je najavljen 51. Praznik mimoze.

Predsjednik Direkcije Praznika mimoze Miloš Konjević rekao je da su završene pripreme koje su trajale više mjeseci i da je grad spreman za početak jedne od najstarijih turističko-propagandnih manifestacija u regionu.

Konjević je istakao da je novska fešta izazvala veliki publicitet širom regiona, a po sadržaju i organizaciji možda i nadmašila prošlogodišnju, koja je bila jedna od najuspješnijih u pet decenija festivala.

On je dodao da će otvaranju prisustvovati i oko stotinu predstavnika ambasada i gradova prijatelja Herceg Novog, za koje će maskenbal biti priređen u hotelu “Plej” kako bi više građana moglo da prisustvuje prvom maskenbalu u Institutu Igalo.

Direktor Javne ustanove kulture “Herceg-fest” Gordana Porobić Krcunović posebno je istakla najstariji događaj u programu Festivala, feštu od mimoze, ribe i vina koja će biti održana sutra na hercegnovskoj rivijeri.

Povorka Gradske muzike, Mjesne muzike Đenović i mažoretki prodefilovaće rivijerom od 10.00 časova, centralna manifestacija je u Baošićima, a u 12.30 počinje koncert Kaliopi pred Domom kulture u Đenovićima.

Za prvi vikend pripremljen je i maskenbal u Institutu Igalo u subotu uveče, u nedjelju ujutro fešta u Baošićima “Mirisi i ukusi februara”, a uveče gostovanje kozačkog ansambla “Ataman” iz Sankt Peterburga.

Sekretar za društvene djelatnosti i sport opštine Herceg Novi Darko Klasić najavio je sportski program na kojem je 19 događaja, kako tradicionalnih, tako i nekih novih, pa će biti priređena takmičenja u plivanju, vaterpolu, fudbalu, košarci, sportskom ribolovu, streljaštvu, streličarstvu, jedrenju, šahu, borilačkim sportovima, stonom tenisu, tenisu, boćanju.

Osim toga, na programu Praznika mimoze su i događaji koji su tradicionalni za Novi i Boku, a izazivaju veliko interesovanje posjetilaca – trka karića, picigin i turnir u kartaškim igrama briškula i trešeta.

Član Direkcije Praznika mimoze Zoran Živković najavio je da se prvog vikenda održava i jubilarni plivački “Montenegro mimoza kup”, koji je u grad doveo oko 700 gostiju.

Izvor: Srna