U Republici Srpskoj do sada je registrovana 151 osoba oboljela od HIV/AIDS, a od posljedica ove bolesti do sada je umrlo 28 ljudi.

Od ukupnog broja registrovanih, u ovoj godini je prijavljeno ukupno 18 novih slučajeva, od čega 14 HIV pozitivnih i četiri oboljela od AIDS, a jedna osoba je umrla, saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

– Od ukupnog broja prijavljenih oboljelih, 11 osoba pripada homoseksualnoj/biseksualnoj, a sedam heteroseksualnoj populaciji. Najveći broj oboljelih, njih osomoro, uzrasta je od 30 do 39 godina. Od ukupnog broja novootkrivenih slučajeva, dvoje oboljelih su importovani, a ostali su autohtoni – navode u IJZ RS, povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS.

U 2021. godini registrovan je veći broj HIV pozitivnih slučajeva u odnosu na prethodni period.

– Jedan od razloga može biti pojava pandemije kovida 19 u prošloj godini, što je vjerovatno doprinijelo neblagovremenom javljanju potencijalno inficiranih HIV-om usljed određenog rizičnog ponašanja zdravstvenoj službi, odnosno testiranje na prisustvo HIV. Trenutno se na Klinici za infektivne bolesti UKC RS antiretrovirusnom terapijom (HAART) liječi 69 osoba koje žive sa HIV/AIDS-om – saopštili su iz IJZ RS.

Naglašavaju da su prevencija i rano otkrivanje inficiranih najvažnije mjere u kontroli ove bolesti.

– HIV infekcija se ne može izliječiti, ali postoje efikasni antiretrovirusni lijekovi (ART) koji kontrolišu virus i doprinose prevenciji transmisije, tako da osobe sa HIV-om, mogu živjeti dug i koliko je moguće kvalitetan život – objašnjavaju u ovom institutu.

 

 

Izvor: Srpska info