Strah je i trepet za golmane, ali i za kriminalce. Fudbalska reprezentativka BiH Valentina Šakotić (22) s dosta uspjeha nosi dres ŽFK Radnik-Bumerang iz Bijeljine i istovremeno radi u Policijskoj upravi Zvornik, piše Avaz.

Mnogo izazova 

– Otac mi je policajac i mogu reći da sam uz policiju odrasla. Uvijek me je privlačio taj posao zato što je nepredvidiv i pun izazova. Tu su žene ravnopravne sa muškarcima i obavljamo iste poslove i zadatke – kaže Šakotić te dodaje da živimo u sigurnoj zemlji.

Na početku fudbalske karijere nailazila je na osude okoline, pa čak i porodice, ali sada se to sve promijenilo zahvaljujući njenom uspjehu.

– Kad sam počela igrati ženski fudbal, za to je tek poneko čuo. No, kad su počeli dolaziti uspjesi, sve se to promijenilo i sada imam podršku okoline, kao i kolega iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Što se tiče policijskog posla, nisam nailazila na predrasude – govori Šakotićeva za Avaz.

Pored toga što nastupa za A-selekciju BiH, Valentina je u sezoni 2017/2018. proglašena za najbolju igračicu ženske Premijer lige BiH, što joj je i najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri. Kako kaže, s ljubavlju prema fudbalu se rodila, jer se u njenoj porodici niko nije bavio ovim sportom.

– Još kao dijete, više sam voljela trčati za loptom nego se igrati s barbikama. Ženski fudbal sam počela trenirati kao 15-godišnjakinja u ŽFK Radnik iz Bijeljine – ističe mlada policajka.

Osim što je uspješna, Šakotić se svojim izgledom trudi da ženski fudbal predstavi u najboljem svjetlu.

Dobar primjer

– Ovdje se smatra da djevojke koje igraju ženski fudbal, izgledaju kao muškarci, što nije tačno i nadam se da sam ja dobar primjer za to. Pažnja muškaraca mi prija i uspješno se nosim s tim – uz smijeh nam kaže mlada fudbalerka i policajka, koja želi da i u jednoj i u drugoj karijeri postiže što bolje rezultate i uspjehe.

Avazova sagovornica na kraju poručuje mladima da se pokrenu i da konstanto rade na sebi u svakom smislu, jer se trud uvijek isplati.

Uzor Kristijano Ronaldo 

Reprezentativka BiH prati i muški fudbal. Omiljeni klub joj je Crvena zvezda, a igrač Kristijano Ronaldo zato što je, kako kaže, primjer da se radom sve može postići.

Problem loši tereni

Naša sagovornica ističe da je nedostatak infrastrukture veliki problem u ženskom nogometu.

– Često klubovi imaju problem da nađu stadion na kojem će se odigrati utakmica, jer je prioritet u BiH muški fudbal. Zbog toga se igra na pomoćnim stadionima ili stadionima koji su baš loši. Rijetki su klubovi u BiH koji imaju tu privilegiju da igraju na nekom od stadiona gdje se igra muška Premijer liga BiH – podvlači Šakotić.

 

Izvor: avaz.ba