U Srpskoj su, do sada, dvije osobe zaražene fluronom, odnosno istovremeno inficirane korona virusom i sezonskim gripom.

– Univerzitetski klinički centar RS obavijestio nas je da su kod dvije osobe registrovali prisustvo i korone i virusa influence A. Početni simptomi prehlade, gripe i kovida obično su slični. I kovid i gripa često uzrokuju povišenu temperaturu, umor, bolove u tijelu, grlobolju, otežano disanje i povraćanje ili proljev. Mogu se pojaviti i simptomi kao što su gubitak čula ukusa i mirisa, kašalj, gubitak apetita, stalni bol u grudima – objašnjava dr Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju u IJZ RS.

Sve ovo, kako ističe, može da se komplikuje sa upalom pluća, upalom srčanog mišića…

– Jedna i druga kombinacija simptoma zavise od osobe, od toga da li je vakcinisana, od prisustva komorbiditeta i starosti pacijenta. Veoma je važno da li je osoba vakcinisana, jer se vakcinacijom izbjegavaju teže forme bolesti, koje zahtijevaju bolničko liječenje i smanjuju rizik od komplikacija – naglašava Rodić Vukmir.

Dodaje da bolest može da izazove komplikacije kod starijih osoba, osoba sa hroničnim oboljenjima srca, pluća, bubrega, metaboličkim oboljenjima, imuno-kompromitujućim stanjima…

– Osoba koja je istovremeno zaražena sa oba virusa, može i druge da zarazi sa oba virusa. Gripa se javlja u ovom periodu svake godine, a najveći uticaj koinfekcije je na pojedincu, na sposobnosti njegovog organizma da se izbori sa obje infekcije – Rodić Vukmir.

 

Izvor: Srpska info