Izvršni direktor farmaceutskog diva AstraZeneca objavio je u subotu da bi vakcina protiv korona virusa moglo biti spremno za uporabu krajem prosinca, a čeka se odobrenje.

“Regulatori stalno rade s našim podacima. Budu li brzi, možemo početi vakcinisati ljude u januaru, moguće krajem decembra”, rekao je Pascal Soriot, a prenosi švedski list Dagens Nyheter.

Anglo-švedski proizvođač lijekova u saradnji s britanskim Univerzitetom Oksford razvija vakcinu protiv korona virusa i upravo se njihov rad svrstava među one koji najviše obećavaju u trci za lijekom protiv pandemije covida-19.

 “Možda nikada nećemo zaraditi novac”

“Možda nikada nećemo zaraditi novac (tom vakcinom), niko ne zna koliko često ćemo morati vakcinisati”, rekao je Soriot pa objasnio: “Bude li vakcina vrlo učinkovita i ako bude štitila ljude mnogo godina i bolest nestane, onda tržišta neće biti.”

Međutim, mnogi stručnjaci vjeruju da će biti potrebno ponovno vakcinisanje.

“Ako se to bude moralo raditi svake godine, tada možemo zarađivati od 2022.”, kazao je.

Treća faza testiranja

Vakcina je u septembru ušla u treću fazu ispitivanja, no moralo je privremeno biti zaustavljeno zbog zdravstvenih tegoba jednog volontera u Britaniji, ali je poslije nastavljeno.

Evropska unija, Sjedinjene Države, Velika Britanija, Japan i Brazil potpisali su prve ugovore s AstraZenecom za isporuku vakcina budu li one odobrene.

 

Izvor: 6yka.com