У свијету су све траженији производи од козјег млијека.
 

Према процјенама, у Републици Српској се узгаја око 24 хиљаде коза, али козарство још није довољно развијено у односу на потенцијал. А да може бити профитабилно, потврђује и примјер са фарме Виленик, у општини Лакташи.

Много је разлога зашто козарство није довољно развијено у Српској. Један од основних је неповољна пасминска структура у којој је доминантна балканска сорта која у односу на неке друге, даје мање млијека.

Славко Тошић, из Ресора за пружање стручних услуга Министарства пољопривреде, Подручна јединица Градишка, каже да балканска сорта коза у једној лактацији која траје од два до четири мјесеца даје 130 литара млијека, док алпска коза у лактацији од 280 дана даје од 700 до 900 литара млијека.

Управо због ових разлога на фарми Виленик опредијелили су се за узгој алпских коза.

Дарко Кондић, руководилац фарме Виленик, каже да је фарма почела с узгојем коза прије шест-седам година, јер су видјели перспективу и могућност пласирања ових производа.

Потражња за козјим сиром који је скупљи од крављег, али је и производња захтјевнија – велика је и на домаћем, и на страном тржишту. Због тога су се на фарми опредијелили искључиво за производњу полутврдог козијег сира.

Мирослав Каштеровић, технолог на фарми Виленик, каже да производе сто одсто природне производе и да инсистирају да ти производи немају адитива, нити конзерванса.

И поред позитивних искустава фарме Виленик, мало је сточара у Српској који се одлучују за узгој коза, иако такву производњу Министарство пољопривреде у значајној мјери субвенционише.

Радован Секулић, из Ресора за пружање стручних услуга Министарства пољопривреде, Подручна јединица Градишка, каже да је за узгој коза предвиђен подстицај до 15 хиљада марака, а у оквиру ове мјере предвиђен је и подстицај за набавку квалитетно приплодних јарића.

Фарма коза Виленик оживјела је овај дио лакташке општине, у који, због козјег сира, све чешће свраћају купци. Држава субвенционише козарство, па власници – брачни пар Крунић, кажу да би то могла бити шанса за села у многим крајевима Републике Српске.

 

Извор: РТРС