Njemačka zbog strahovitog ekonomskog procvata priprema novi zakon o useljeništvu kojim pokušava da dovede što više radne snage iz tzv. trećih zemalja.

Novi zakon o useljeništvu je u pripremi, a cilj je da se zbog nedostatka kvalifikovanih radnika pojednostave procedure, ne samo za visoko obrazovani kadar, već i za one koji imaju završenu srednju školu.

“U Njemačkoj se o novom zakonu priča kao da je stvar već završena, mada se naravno računa ono što je “de jure”. U svakom slučaju, neće se dugo čekati da on stupi na snagu”, ističe novinar Mirsad Kebić, koji već nekoliko godina živi i radi u Minhenu.

Kako kaže, zbog toga se očkuje još veći odliv stanovništva.

“Svaki kvalifikovani radnik koji uspije da dođe u Njemačku i nađe adekvatnog poslodavca, dobiće posao ukoliko pokaže vještine i znanje”, ističe on.

Napominje da useljavanje u Njemačku ide lančano, odnosno da svako povlači nekog svog, a da mnoge njemačke firme daju premije onim radncima koji dovedu nekog ko zadovolji probni rad, prenosi Klix.

“Prednost je što starosna dob ne igra baš veliku ulogu za kadrovski deficitarne poslove, na primjer kod mašinskih radnika, zavarivača, zidara, tesara. Tu važi pravilo: “Samo dođi”, napominje Kebić.

“Najvažniju ulogu na kraju uvijek igra poznavanje njemačkog jezika”, ističe Kebić.

 

Izvor: ATV