Evropljani se više zanimaju i spremni su za putovanja u inostranstvo u narednih 12 mjeseci, posebno Nijemci, pri čemu od odredišta najviše traže visoke sigurnosne standarde i pozitivne epidemiološke slike, no i dalje se suočavaju s ograničenjima putovanja čije se ukidanje, kao i porast putovanja, očekuje s dostupnošću vakcina.

Zaključci su to iz studije svjetske turističke berze ITB Berlin i istraživačko-konsultantske firme IPK International o uticajima pandemije covida-19 na turizam, potražnju i trendove, s naglaskom na Njemačkoj kao najvećem evropskom emitivnom tržištu.

S dostupnošću vakcina, Evropljani kao turisti, ali i turistička i industrija putovanja očekuju postupno ukidanje ograničenja putovanja, koja bi tada, kako je pokazalo istraživanje, počela brzo i naširoko rasti.

Namjere Nijemaca da putuju u inostranstvo u sljedećih 12 mjeseci su se povećale za šest posto u odnosu na provedeno prvo istraživanje u junu ove godine, čime je to tržište znatno iznad evropskog i svjetskog prosjeka, odnosno sve je više onih koji su voljni putovati u inostranstvo, donosi Jutarnji list.

Osim Nijemaca, natprosječni interes za putovanja u inostranstvo u idućih 12 mjeseci pokazali su i Švajcarci, Holanđani i Austrijanci, a i dalje su im, kao i tokom ljeta, u fokusu više odredišta unutar Evrope, među kojima Nijemci najviše preferiraju Španjolsku, a zatim Italiju i Austriju.

Studija pokazuje i da su odredišta unutar Evrope uspjela zadržati ili čak i proširiti svoj potencijal zadnja četiri mjeseca, poput Italije, za razliku od odredišta van Evrope za koje je zanimanje kod evropskih turista i dalje znatno ispod prosjeka i nije se baš popravilo.

Razlog tome istraživači vide u raznim ograničenjima kao što su propisi o ulasku i izlasku iz zemlje, iako neki smatraju da je to pridonijelo poboljšanju sigurnosne slike destinacije i njene turističke ponude zadnjih mjeseci, pa su s te strane i manje rizične od zaraze koronom, kao i ponuda u destinaciji, od prevoza i smještaja, do vrsta aktivnosti.

Osim toga, Nijemci, kao i ukupno Evropljani iskazuju nešto pozitivniji stav prema avio putovanju nego su ga imali u junu, iako ih je još većina nesigurna oko rizičnosti takvog putovanja, a za razliku od njih ‘strah od letenja’ zbog korone nešto je veći među Amerikancima, a i više među Azijcima.

Studija ITB-a i IPK istražila je i kako su Nijemci, kao najbrojniji evropski turisti, putovali u inostranstvo proteklog ljeta, uz zaključak da su uprkos koroni bili vrlo zadovoljni svojim iskustvom putovanja, te da ih je otprilike trećina otputovala u inostranstvo tokom ljetnih mjeseci (od juna do avgusta), što ih svrstava iznad evropskog prosjeka koji je 22 posto, ali i svjetskog koji je 19 posto.

Oko 60 posto Nijemaca putovalo je pritom u susjednu zemlju, a za 63 posto automobil je bio najpopularniji način prevoza, dok se za avione odlučilo njih 25 posto, a za željeznicu 12 posto.

Njih 66 posto ocijenilo je da su im iskustva putovanja u inostranstvo u vrijeme korone bolja nego što su očekivali, dok ih je 27 posto reklo da je bilo očekivano, a samo sedam posto nije bilo zadovoljnije.

Slično su iznosili i evropski putnici u inostranstvo uopšteno, da im je bilo bolje nego što su u pandemiji očekivali, a nešto manje zadovoljni bili su Azijci i Amerikanci, međutim većini putnika u inostranstvo posljednjih mjeseci pandemije zajedničko je to što im jeftinije putovanje u takvim okolnostima nije opcija.

“To dijelom znači i da pandemija nije imala i nema negativnog uticaja, barem do sada, na putne budžete onih koji žele putovati i putuju u inostranstvo”, zaključuju iz IPK-a.

Izvor: Dubrovački dnevnik