Dok pitanje polaganja prava nad Sutorinom, regijom u trebinjsku zaleđu koje je opteretilo odnose BiH i Crne Gore, nije još institucionalno ni kulminiralo, moguć je novi zahtjev iz BiH za preispitivanje vlasništva nad još jednim dijelom crnogorske teritorije.

 

Naime, poslanik Demokrtaskog fronta (DF) u parlamentu BiH Hanka Vajzović podnijela je amandman na već postojeću rezoluciju o Sutorini kojim, međutim, traži “utvrđivanje ispravnosti ugovorom utvrđene granice između BiH i Crne Gore na granici opština Foča i Pljevlja (područje Malinjaka)”.

Pitanje Malinjaka iznova je uzburkalo “duhove” u institucijama BiH, ionako podjeljenim po “ideološkim, nacionalnim i interesnim šavovima”, navodi banjalučki dnevnik i dodaje da se čini da su Sutorina i sada Malinjak, kao nikada prije, dale parlamentarcima BiH dovoljno osnova za razmišljanje i donošenje vlastitih stavova koji se, u nekim slučajevima, i razilaze sa stavovima njihovih političkih centrala.

Tako Borislav Bojić, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u parlamentu BiH, navodi da amandman Vajzovićeve nije još vidio, ali da je to i logično, “jer rezolucija o Sutorini još nije prihvaćena”, dok član Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma Lazar Prodanović smatra da je rezolucija “doživela fijasko”.

“U vezi s tim područjem Malinjaka, ono što se zna je da je u toku pregovora radnih grupa BiH i Crne Gore usaglašeno da linija razgraničenja bude jedan potok između tih opština – i to je to”, objašnjava Prodanović i poziva Predsjedništvo BiH “da konačno uputi prijedlog sporazuma o razgraničenju između BiH i Crne Gore u parlament BiH”.

Za razliku od njegovih kolega, poslaniku Sadiku Ahmetoviću iz redova Stranke demokrtatske akcije (SDA) dobro je poznato i pitanje Malinjaka, pa naglašava da je, prema njegovim informacijama, to teritorija BiH.

“Područje Malinjaka je de fakto na teritoriji BiH, ali to šumsko bogatstvo eksploatiše Crna Gora. Naravno, to treba i zvanično utvrditi, ali najprije treba videti kako će proći rezolucije o Sutorini”, zaključuje Ahmetović.

O ovom pitanju, piše dnevnik, “bruje” i crnogorski mediji, što dovoljno govori da su u susjednoj državi ozbiljno shvatili zahteve bh. strane za konačno utvrđivanje granice i vraćanje dijelova njihove teritorije pod jurisdikciju BiH, što svakako može dugoročno opteretiti odnose dviju država.

Nakon što je zbog pitanja Sutorine crnogorski predsjednik Filip Vujanović prije nekoliko mjeseci odlučio da ne šalje novog ambasadore Crne Gore u Sarajevo, Predsjedništvo BiH odgovorilo je istom mjerom.

Kako saznaju “Nezavisne”, ambasador BiH u Crnoj Gori i dalje je u Sarajevu na konsultacijama, nakon što je donesena protivmjera da on bude privremeno povučen iz Podgorice.

Sutorina, primorska prevlaka kod Herceg Novog, obuhvata područje od osamdesetak kvadratnih kilometara, a crnogorski zvaničnici su u više navrata podsjetili da je Sporazum o razgraničenju parafiran i prošao Vladu Crne Gore i Savjet ministara BiH, zaključujući da je to pitanje nepotrebno otvoreno i da se time samo doprinosi političkim tenzijama u regionu.

 Izvor: frontal.rs