Чудо од градитељства, аустроугарско војно утврђење надомак Требиња, Страч и даље је мистерија бројним туристима, који упркос лошем, макадамском и стрмом путу на тврђаву иду с одушевљењем и усхићењем.

“Ово има огромни туристички потенцијал јер имамо руских туриста који су веома заинтересовани да посјете овај објекат, а онда наравно Аустријанаца Њемаца и осталих”, каже Дубравко Куртовић, предсједник спелеолошког друштва “Зелена брда”.

hp-media-group-logo“Горе још постоје челичне куполе,једине на свијету, неуништиве собе, и то су споменици од великог историјског значаја и вриједан су приједмет истраживања као дио историје Централне Европе”, истиче Фолкер Пахауер, професор Технолошког факултета у Грацу.

За Страч који је грађен од 1910. до 1916. године везале су се различите легенде. Говорило се да има 365 соба, тајне чатрње, агрегате. Слике утврђења чувају се у државној архиви у Бечу, а бројни су фондови који би помогли реконструкцију тог чуда архитектуре, само треба мало воље и истраживачког рада кажу са Института за грађевинарство у Грацу.

“Врата су отворена. Постоји много пројеката укључујући европске фондове и њихов новац. И морамо искористити знање да обновимо Страч и добијемо те паре, и да искористимо историјски потенцијал овог споменика”, нагласио је Пахауер.

Проблем је што се још не зна ко је легитимни власник Страча – држава, град, неко друго правно или физичко лице.

Страч је једно од најчувенијих утврђења Аустрогугарске монархије. На требињским брдима постоји још осам сличних тврђава, све су служиле за одбрану града. Са њих се контролисао улаз у Бококоторски залив а грађанима су биле неприступачне до средине 50 – их година прошлог вијека. Подаци говоре да је на Страчу, Петрињи и Голом брду боравило око десет хиљада војника.

Извор: atvbl.com