Grupa majki iz Republike Srpske pokrenula je inicijativu da najčešće propisivani medikament za čuvanje trudnoće, “utrogestan”, bude uveden na A listu s obzirom na to da je ovaj lijek u FBiH i Srbiji besplatan.

Apsurdno je da jedino trudnice u Srpskoj plaćaju taj prijeko potreban lijek, i to po cijeni od 15 KM za kutiju, a većini trudnica je potrebno više od tri kutije mjesečno.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da nikada nisu dobili zahtjev da “utrogestan” bude stavljen na listu besplatnih lijekova – rekla je pokretač ove inicijative i autorka “Fejsbuk” stranice “Moje dijete – časopis za roditelje”, Jelena Bjelica, čiju je ideju podržalo više hiljada žena iz RS.

Istakla je da uputila molbu Udruženju ginekologa RS, Farmaceutskoj komori i nosiocu odobrenja za stavljanje lijeka u promet da zatraže od Fonda zdravstva da ovaj lijek stave na listu besplatnih lijekova.

– Nadležni stalno pričaju o pronatalitetnoj politici, a ovo pitanje nije riješeno – rekla je Bjelica i dodala da se za čuvanje trudnoće u vanbolničkim uslovima koristi i lijek “dufaston”, koji je na B listi i plaća se u pola cijene.

Izvor: Glas Srpske