Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS se navodi da su počeli rad na farmakoekonomskim analizama i procenama svojih finansijskih mogućnosti kako bi stvorili pretpostavke za stavljanje leka “utrogestan” na listu.

FOND zdravstvenog osiguranja Republike Srpske apeluje na zastupnike leka “utrogestan” da im dostave predlog za stavljanje tog leka na listu Fonda.
Pozivamo zastupnike ovog leka da nam se obrate, budući da, iako smo već nekoliko puta to sugerisali, do sada predlog za stavljanje ovog leka na listu nije stigao na adresu Fonda, saopšteno je iz Fonda.
Iz Fonda se navodi da su počeli rad na farmakoekonomskim analizama i procenama svojih finansijskih mogućnosti kako bi stvorili pretpostavke za stavljanje leka “utrogestan” na listu, svesni činjenice da veliki broj trudnica koristi ovaj lek što od njih iziskuje troškove.

U saopštenju se ističe da je Fond u proteklom periodu stabilizovao svoje poslovanje, a kontrolom i upravljanjem troškovima, omogućeno da uštede usmeri na povećanje prava iz zdravstvenog osiguranja, posebno kada je reč o reproduktivnom zdravlju osiguranika.
Iz Fonda ističu da pružaju podršku pronatalitetnoj politici, te napominju da se od prošle godine finansira i treći pokušaj vantelesne oplodnje.

Trudnicama i porodiljama, kako se navodi, Fond u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu i overava im se zdravstvena knjižica, bez obzira na uplaćeni doprinos.

– Fond zdravstvenog osiguranja snosi sve troškove pregleda i savetovanja u svrhu planiranja porodice, te preglede, dijagnostiku i lečenja za vreme trudnoće, porođaja i za vreme materinstva, dodaje se u saopštenju.

“Utrogestan” se koristi kod rizične trudnoće za sprečavanje prevremenog porođaja, odnosno kod svih smetnji koje se pojave, a trudnice u Srbiji taj lek dobijaju besplatno.

Izvor: Večernje novosti